Pendarovski: Revizija ustava je poslednji korak do NATO

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Dec.2018, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pendarovski: Revizija ustava je poslednji korak do NATO

Ako do sredine januara budu usvojene ustavne izmene, u februaru ćemo najverovatnije potpisati pristupni protokol s NATO-om, posle čega naše učlanjenje ide na ratifikaciju u parlamente 29 zemalja-članica Alijanse, izjavio je Stevo Pendarovski, makedonski koordinator za NATO.

On je naveo da osim pitanja oko imena zemlje, o čemu je postignut sporazum s Grčkom, ne postoji drugi problem koji bi mogao da blokira put Makedonije u NATO.

"Makedonija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je ispunila sve uslove za ulazak u NATO još 2008. godine, a to se vidi u kominikeu država-članica NATO-a pre samita u Bukureštu, u kome se utvrđuje da je kandidat (Makedonija) ispunio sve uslove osim sporazuma oko imena s Grčkom", istakao je Pendarovski.

Makedonija je 19 godina kandidat za učlanjenje u NATO i zbog toga smatra da je najbolje pripremljeni kandidat u istoriji Alijanse.

Predsednik Evroatlantskog saveta Makedonije i savetnik makedonskog premijera za NATO Ismet Ramadani takođe nema dileme oko toga da li će Makedonija definitivno postati članica Alijanse.

"Najverovatnije do kraja 2019. godine treba da postanemo punopravna članica NATO-a i smatram da će i protivnici ovog procesa vremenom postati svesni da ne postoji alternativa učlanjenju Makedonije u NATO", zaključuje Ramadani.
Pogledaj vesti o: NATO,   NATO skup

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Kosovo država i u makedonskom Ustavu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Dec.2018, 11:17

Kosovo će postati deo makedonskog revidiranog Ustava nakon što su poslanici, na predlog opozicione makedonske Alijanse za Albance, prihvatili amandman u kojem se kaže da se Makedonija osim sa Srbijom, Bugarskom, Grčkom i Albanijom, graniči i sa Kosovom, prenosi makedonska televizija TV21...Sa takvim...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.