PROVOKACIJA? Novo partnerstvo Japana i NATO - stigla brutalna reakcija iz Kine

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jul.2023, 10:25

PROVOKACIJA? Novo partnerstvo Japana i NATO - stigla brutalna reakcija iz Kine

Reagovala i Kina.

Japanski premijer Fumio Kišida izjavio je danas da pozdravlja to što su Japan i Severnoatlantski savez postigli dogovor o novom partnerskom programu, uoči njegovog učešća na samitu NATO-a u Viljnusu.

U zajedničkoj objavi sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, Kišida je rekao da se raduje unapređenju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << saradnje u novim oblastima, uključujući sajber-bezbednost, i da se nada da će produbiti saradnju sa alijanskom kako ona bude povećavala svoj angažman na Indo-Pacifiku, prenosi Rojters.

Novi program partnerstva dolazi u trenutku kada NATO ispituje mogućnost za dublji angažman sa Azijom, dok Kina povećava svoje vojno prisustvo.

Stoltenberg je u saopštenju naveo da je NATO zabrinut zbog velikog vojnog jačanja Kine i njenog širenja nuklearnih snaga, a takođe je osudio lansiranje projektila od strane Severne Koreje.

- Nijedan drugi partner nije bliži NATO-u od Japana - rekao je Stoltenberg dodajući da je Azija važna Evropi u istoj meri koliko je Evropa važna Aziji.

Peking je danas uzvratio na optužbe NATO-a da Kina dovodi u pitanje interese i bezbednost alijanse i usprotivio se svakom pokušaju zapadnog vojnog bloka da proširi svoje prisustvo u azijsko-pacifičkom regionu.

U saopštenju objavljenom na sredini dvodnevnog samita u litvanskoj prestonici Viljnusu u utorak, NATO je poručio da Kina svojim "ambicijama i politikom prinude" dovodi u pitanje interese, bezbednost i vrednosti alijanse.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.