PREDSEDNIK RUMUNIJE ŽELI NATO NA RUSKOM MORU Hitno pozvao Bajdena - očekuje reakciju severnoatalntske alijanse

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Maj.2021, 19:40

PREDSEDNIK RUMUNIJE ŽELI NATO NA "RUSKOM MORU" Hitno pozvao Bajdena - očekuje reakciju severnoatalntske alijanse

Rumunija je zabrinuta trenutnom situacijom u pojasu Crnog mora

Predsednik Rumunije Klaus Johanis poručio je danas, tokom video samita čelnika država istočnog krila NATO sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom i generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, da je bezbednosna situacija oko Crnog mora zabrinjavajuća zbog čega je neophodno snažnije prisustvo snaga severnoatalntske alijanse na istočnim granicama bloka.

- NATO mora nastaviti da jača >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << odbranu i odvraćanje, posebno na svom istočnom boku, od Baltičkog do Crnog mora. Zbog toga sam naglasio, i u razgovoru sa predsednikom Bajdenom, da je neophodno osnažiti savezničko vojno prisustvo u Rumuniji i na jug Istočnog boka NATO - rekao je predsednik Johanis.

Samit su zajednički organizovali predsednici Rumunije Klaus Johanis i Poljske Andžej Duda, a učestvovali su generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, predsednik SAD Džo Bajden i čelnici Bugarske, Češke, Estonije, Litvanije, Letonije, Slovačke i Mađarske.

Crno more - "jezero NATO" ili "rusko more"

- Crno more delimično se pretvorilo u ‘jezero’ NATO. Ne možemo da odustanemo od prisustva u regionu kao član Alijanse, mislim da je važno nastaviti promociju naših vrednosti u regionu - rekao je Auresku na pitanje novinara kako NATO može da spreči da se Crno more pretvori u „rusko more“.

Prema njegovim rečima, Rumunija je zabrinuta zbog „premeštanja snaga velikog obima i demonstracije sile u regionu“.

Rusija sa svoje strane poslednjih godina upozorava na aktivnosti NATO na svojim zapadnim granicama koje su bez presedana pod izgovorom obuzdavanja Moskve.

Rusija je u više navrata izražavala zabrinutost zbog nagomilavanja snaga NATO u Evropi.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je ranije izjavio da Rusija ni za koga nije pretnja ali da pomno prati aktivnosti koje bi mogle da budu opasne po njene interese.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.