POČELA NAJVEĆA VOJNA VEŽBA NATO! Okupiran sever Evrope, 20.000 vojnika učestvuje u akciji

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Mar.2024, 15:46

POČELA NAJVEĆA VOJNA VEŽBA NATO! Okupiran sever Evrope, 20.000 vojnika učestvuje u akciji

Vežbe će trajati gotovo dva dana, a učestvovaće 20.000 vojnika iz 14 zemalja. Norveški časnici biće na čelu obuke

Na severu Evrope počele su velike vojne vežbe. Dok se čeka formalni ulazak Švedske u NATO, Finska će prvi put učestvovati kao punopravna članica zapadnog vojno-obrambenog saveza.

Vežbe će trajati gotovo dva dana, a učestvovaće 20.000 vojnika iz 14 zemalja. Norveški zvaničnici >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << vodiće vežbu kojoj je cilj pripremiti snage za slučaj rata na severnom krilu NATO saveza. Nordic Response 24 (Nordijski uzvrat 24) odviće se na teritoriju Švedske, Norveške i Finske, a osim spomenutih zemalja, učestvovaće i Belgija, Britanija, Kanada, Danska, Francuska, Nemačka, Italija, Nizozemska, Španija i Sjedinjene Države.

Finski vojnici penju se u američki CH-47 Chinook tokom vojne vežbe Ryske 22 lani.

- Vežba će prikazati operativne sposobnosti NATO-a, koheziju i volju za obranom svih članica NATO-a - navela je finska vojska u saopštenju o vežbi.

Vojna vežba na evropskom severu deo je šire NATO-ove vojne vežbe, pod nazivom Steadfast Defender 24, koja traje od januara do maja ove godine, od Švedske i Finske do Mađarske i Grčke. Reč je o najvećoj vojnoj vežbi zapadnog saveza od hladnog rata.

Srbija Danas/Jutarnji.hr

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Novoprošireni NATO počeo velike vežbe na severu Evrope: „Nordijski odgovor 2024.“

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Mar.2024, 09:20

NATO je u ponedeljak počeo uvežbavanje odbrane svoje novoproširene nordijske teritorije s više od 20.000 vojnika iz 13 zemalja u vežbama koje će trajati skoro dve nedelje u severnim regionima Finske, Norveške i Švedske.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.