Oštećen spomenik NATO žrtvama u Goraždevcu, poziv na rušenje crkve u Đakovici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2013, 14:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oštećen spomenik NATO žrtvama u Goraždevcu, poziv na rušenje crkve u Đakovici

KOSOVSKA MITROVICA -

Nepoznate osobe tokom noći u Goraždevcu oskrnavile spomenik žrtvama NATO bombardovanja i srpske dece koja su stradala na reci Bistrici 2003. godine. Tokom noći oskrnavljena su i srpska groblja u Prilužju, Miloševu i Plemetini, dok su na zgradu opštine u Kosovskoj Mitrovici bačene eksplozivne naprave. Kako javljaju mediji, Albanska teroristička organizacija ANA pozvala je na uništenje crkve Svete Bogorodice u Đakovici.

Novinar Radio Goraždevca >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Darko Dimitrijević izjavio je Tanjugu da je spomenik u Goraždevcu pogođen hicima iz vatrenog oružja i da je ovaj incident uznemirio oko hiljadu Srba koji žive u ovom metohijskom selu.

Napad je izvršen najverovatnije iza ponoći u blizini spomenika su pronađene čaure a kosovska policija obavlja uviđaj, rekao je Dimitrijević, ističući da je spomenik podignut stradalim civilima.

Spomenik koji je oštećen nalazi se na oko 50 metara od centra sela na putu prema seoskoj crkvi Roždestva Presvete Bogorodice. Meštani Goraždevca sumnjaju da je ovo reakcija kosovskih Albanaca na uklanjanje spomenika poginulim borcima tzv. OVPMB u Preševu.

Ovo je u poslednja 24 sata drugi incident ovakve vrste na Kosovu pošto su prethodno nepoznati počinioci oskrnavili srpsko groblje u Klokotu kod Vitine gde je porušeno 27 nadgrobnih spomenika.

Napad u Mitrovici

Nepoznati napadači bacili su u nedelju oko 20.40 časova dva molotovljeva koktela na zgradu opštine Kosovska Mitrovica u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Smeše se nisu zapalile, tako da u napadu nije bilo povređenih ni materijalne štete. Prema rečima očevidaca, napadači su brzo pobegli sa lica mesta, a neposredno posle napada stigli su i pripadnici Kosovske policijske službe.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić kritikovao je ponašanje vojnika Kfora koji se nalaze nedaleko od zgrade opštine, i najavio da će "od sutra Civilna zaštita preuzeti odgovornost za obezbeđivanje lične i imovinske sigurnosti građana i opštine Kosovska Mitrovica".

Prema njegovim rečima, iako se na samo nekoliko desetina metara od zgrade nalaze vojnici Kfora, opština je više puta do sada bila na meti napadača, ali oni nikada nisu pronađeni i kažnjeni.

Koha: ANA pozvala Albance u Đakovici da unište crkve

Albanci su se u centru Đakovice, gde su protestovali zbog uklanjanja spomenika poginulim pripadnicima OVPMB u Preševu, okupili na poziv objavljen na Fejsbuku u ime tzv. Albanske nacionalne armije, u kojem se navodi da treba uništiti tamošnju pravoslavnu crkvu, piše Koha ditore.

U pozivu, prema navodima prištinskog lista, piše da "treba pogoditi Srbe tamo gde ih najviše boli".

Pantić je rekao da je "indikativno da su pripadnici Kfora bili u blizini zgrade i da su se odmah nakon incidenta povukli" što je, kako je naveo, "još jedan dokaz da Kfor i međunarodna zajednica ne žele i neće da spreče napade na Srbe i da zaštite imovinu Srba na severu pokrajine".

Prema Pantićevim rečima, ovo je šesti napad na prostorije opštine u poslednjih nekoliko meseci, a ni u jednom slučaju vinovnici nisu otkriveni.

Protest u Đakovici zbog rušenja spomenika u Preševu

U Đakovici je sinoć oko 20 časova održan protest zbog rušenja spomenika borcima ilegalne Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca u Preševu.

Jedan deo demonstranata krenuo je zatim prema manastiru Uspenje presvete Bogorodice, koji je spaljen 17. marta 2004. godine, a kasnije obnovljen.

Jake snage kosovske policije obezbeđuju manastir u kojem se nalaze četiri monahinje. Demonstranti su se posle protesta udaljili, a objekat obezbeđuju pripadnici KPS.

Oštećena tri pravoslavna groblja na Kosovu

Nepoznati počinioci oštetili su tokom prošle noći pravoslavna groblja u srpskim selima na Kosovu -Prilužju, Miloševu i Plemetini, rečeno je jutros agenciji Beta.

Nadgrobni spomenik na groblju u selu Prilužje miniran je eksplozivnom napravom kasno sinoć, rekao je agenciji Beta zamenik predsednika srpske opštine Vučitrn, koja je izmeštena u Prilužje, Miodrag Stolić.

Sinoć oko 23 sata čula se snažna eksplozija iz pravca seoskog groblja, a jutros je usanovljeno da je eksplozivnom napravom minirana porodična grobnica Anđelkovića, detonacija je bila toliko snažna da su delovi spomenika nađeni u okolnim njivama.

Policija vrši uviđaj, a još se čeka na deminere koji treba da pretraže groblje, jer se strahuje da na groblju još ima eksplozivnih naprava. Zapaljeno je i više krstača na tom lokalnom groblju u Prilužju.

Stolić je naveo i da su tokom noći nepoznati počinioci u selu Miloševo, gde je preostalo nekoiko srpskih porodica, zapalili kapelu, a policija vrši uviđaj.

U etnički mešovitom selu Plemetina nepoznati počinioci srušili su više nadgrobnih spomenika, a policija vrši uviđaj.

"Opština Vučitrn, izmeštena u Prilužju, traži zaštitu od međunarodne zajednice", kazao je Stolić.
Pogledaj vesti o: NATO,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Srušen spomenik borcima NOB-a u Kosovskoj Vitini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2013

KOSOVSKA VITINA -..Spomenik narodnooslobodilačkim borcima iz Drugog svetskog rata u centru Kosovske Vitine, srušen je danas oko podneva, javio je lokalni Klokot radio...Kako prenosi ovaj radio, informaciju o rušnjeu spomenika potvrdio je potpukovnik kosovske policije Šaban Azizi...Tokom prethodne...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.