Izvor: Glas javnosti, Beta, 12.Feb.2010, 07:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Olbrajtova u Moskvi pravdala NATO agresiju 1999.

MOSKVA - Bivša američka državna sekretarka Madlen Olbrajt izjavila je u Moskvi da svojim glavnim uspehom dok je bila na toj funkciji smatra "obustavljanje etničkog čišćenja na Kosovu".

Svoje tvrdnje izrekla je isptupajući pred studentima Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose, u vreme posete Moskvi kao član delegacije Saveta mudraca NATO.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << />
- Ako želite da znate šta smatram najvažnijim što sam učinila na mestu državnog sekretara, onda je to obustavljanje etničkog čišćenja na Kosovu - kazala je ona. Ipak, odgovarajući na ovo pitanje Olbrajtova je napravila lapsus, tako što je umesto "obustavljanje" rekla "sprovođenje", što je izazvalo burnu reakciju studenata, ali se odmah ispravila.

Govoreći o bombardovanju Jugoslavije, Olbrajtova je objasnila da je postojala želja da se situacija reši diplomatskim sredstvima pod zastavom UN.

"Na kraju smo se obratili NATO, sproveli uspešnu operaciju i danas ljudi na Kosovu slobodno žive", rekla je ona. Posebno joj prija činjenica što su, kako je rekla, "posle vojne operacije NATO na Kosovu, mnogim devojčicama dali ime Madlen".

U isto vreme, ona je priznala da "odluku NATO nisu odobrile sve snage", i da nije odgovarala Rusiji.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.