OVO SU ZEMLJE KOJE BI TRAMP PREPUSTIO RUSKOM NAPADU! Ne plaćaju obaveze prema SAVEZU, a hoće zaštitu (INFOGRAFIK)

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Feb.2024, 13:56

OVO SU ZEMLJE KOJE BI TRAMP PREPUSTIO RUSKOM NAPADU! Ne plaćaju obaveze prema SAVEZU, a hoće zaštitu (INFOGRAFIK)

Trampova izjava da bi one koji ne plaćaju obaveze prema NATO-u prepustio ruskom napadu izazvala je niz reakcija, pre svega evropskih zvaničnika.

Prema zvaničnim procenama, broj zemalja članica NATO-a koje ispunjavaju ili premašuju ciljnu potrošnju alijanse je samo jedna trećina.

Brojke su ponovo došle u žižu javnosti nakon izjave bivšeg >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << američkog predsednika Donalda Trampa.

On je izjavio da bi „ohrabrio” Rusiju da napadne bilo koju članicu NATO-a koja ne plaća svoje obaveze prema Severnoatlantskoj alijansi.

- Jedan od predsednika jedne velike države je ustao i pitao: Gospodine, ako ne plaćamo, a napadne nas Rusija, da li ćete nas zaštititi? - rekao je Tramp i dodao da je tom predsedniku rekao: - Niste platili, prestupnik ste? Ne, ne bih vas zaštitio, nego bih ih ohrabrio da urade šta god da požele. Treba da platite. Treba da plaćate svoje račune - rekao je Tramp.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kritikovao je Trampa rekavši da njegove reči stavljaju američke i evropske trupe u "povećan rizik".

Stoltenberg je 2023. istakao da su saveznici ostvarili napredak, jer sada 11 NATO država ispunjava svoje obaveze, u poređenju sa sedam iz 2022. godine.

U 2014. godini su se države članice Alijanse obavezale da će u roku od 10 godina izdvajati bar dva posto svog bruto domaćeg proizvoda za odbranu.

Velika Britanija je jedna od 11 država za koje se veruje da dostižu cilj, ali više nije četvrta na listi potrošnje, pala je na deseto mesto, odmah ispred Slovačke (2,03%).

U 2014. godini su se države članice Alijanse obavezale da će u roku od 10 godina izdvajati bar dva posto svog bruto domaćeg proizvoda za odbranu.

Ali najnovije procene pokazuju da sada samo 11 zemalja dostiže pomenuti cilj, dok su Francuska (1,90%), Nemačka (1,57%) i Norveška (1,67%), znatno ispod praga od 2%.

Uprkos povećanim pretnjama i tenzijama u svetu, procenat koji se u Velikoj Britaniji troši na odbranu je opao, a ne porastao tokom poslednjih godina sa 2,14% u 2014. na procenjenih 2,07% u 2023. godini.

Zemlje koje se graniče sa Ukrajinom, Rusijom ili njenim susedom i saveznikom Belorusijom sada premašuju cilj NATO-a od 2 odsto, nakon ruskog napada na Ukrajinu u februaru 2022.

Estonija (2,73%), Litvanija (2,54%), Finska (2,45%), Rumunija (2,44%), Mađarska (2,43%) i Letonija (2,07%) premašuju ciljanu potrošnju za odbranu.

Poljska je najveći kontributor alijanse po udelu u BDP-u, doprinoseći odbrani sa 3,90%, trošeći čak više od SAD (3,49%) koje su na na drugom mestu, dok je Grčka treća (3,01%).

Zemlje koje ne dostižu cilj alijanse su Francuska (1,90%), Crna Gora (1,87%), Severna Makedonija (1,87%), Bugarska (1,84%), Hrvatska (1,79%), Albanija (1,76%), Holandija (1,70%), Norveška (1,67%), Danska (1,65%), Nemačka (1,57%), Češka (1,50%), Portugalija (1,48%), Italija (1,46%), Kanada (1,38%), Slovenija (1,35%), Turska (1,31%), Španija (1,26%), Belgija (1,13%) i Luksemburg (0,72%).

Island, koji nema nikakve oružane snage, nije naveden na listi.

(Srbija Danas/Novosti/Marko Kolašinac/Preneo: M.B.)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.