OVO MNOGI NE ZNAJU: Imali smo bespilotne letelice pre mnogih, evo kako se zvala (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Maj.2023, 21:19

OVO MNOGI NE ZNAJU: Imali smo bespilotne letelice pre mnogih, evo kako se zvala (VIDEO)

Ratovi su sve zaustavili

Prva bespilotna letelica u Srbiji bila je "Raža" iz koje je nastala u Vojnotehničkom institutu nova bespilotna letelica pod oznakom "IBL -1000" koja je prošla zemaljska i ispitvanja u aerotunelu.

Dalji razvoj na ovoj bespilotnoj letelici prekinuo je raspad države i građanski rat, ali je nastavljen posle NATO agresije sve do kraja prve dekade 2000-ih, a tokom razvoja je menjala oznake.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Bespilotna letelica pod nazivom "IBL-2000" se u javnosti poslednji put spominjala 2011. godine, a nakon ove vesti ona se u srpskoj javnosti više ne spominje, već je te godine prvi let imala izviđačka bespilotna letelica "Pegaz 011".

Više o tome pogledajte u odličnom videu ispod.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.