OVO JE PRIORITET BROJ JEDAN! Amerika zapenila zbog Kurtijevih specijalaca - Priština na iglama!

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jun.2023, 15:47

"OVO JE PRIORITET BROJ JEDAN!" Amerika zapenila zbog Kurtijevih "specijalaca" - Priština na iglama!

Smitova je navela da NATO sa velikim interesovanjem posmatrali nedavne događaje na Kosovu i da izražava zabrinutost zbog toga.

Ambasadorka SAD u NATO-u Džulijan Smit izjavila je da Sjedinjene Države zahtevaju da Kosovo povuče policijske jedinice iz opštinskih zgrada na severu, prenosi Koha. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Na današnjem brifingu za novinare, Smitova je pozdravila odluku Srbije da smanji nivo pripravnosti svojih snaga na administrativnoj liniji.

- Izaslanik američkog Stejt departmenta Gabrijel Eskobar posetio je region kako bi ohrabrio premijera Kurtija i njegovu vladu da osiguraju da izabrani predsednici obavljaju svoje prelazne dužnosti na alternativnim lokacijama. Ohrabrili smo ih da povuku policijske snage koje se nalaze oko zgrada opština. Takođe smo primetili i pozdravili odluku Srbije da spusti nivo pripravnosti svojih vojnih snaga. Ovo je bilo važno za početak povlačenja njihovih trupa i naoružanja sa granice sa Kosovom - rekla je ona.

- Generalni sekretar NATO-a, saveznici, zatražili su hitne akcije za smirivanje situacije. Ovo je prioritet broj jedan. SAD su, kao i druge članice, osudile nasilje nad trupama NATO-a, posebno nad trupama Mađarske i Italije, i smatramo da odgovorni za nasilje moraju odgovarati, kroz transparentan proces - navela je ona.

Smitova je iznela stav da je dijalog jedina mogućnost da se krene napred.

- Glavno pitanje, a to je opšti stav saveznika, jeste da dijalog u kome posreduje Brisel jedina mogućnost da se krene napred. NATO je fokusiran na region i bićemo i dalje, ali NATO i EU će pogurati dijalog kao najbolji način da se krene napred - dodala je ona.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.