OEBS o bezbednosti u regionu

Izvor: RTS, 05.Dec.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OEBS o bezbednosti u regionu

U Helsinkiju se završava sastanak ministarskog Saveta Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju. Rusija za samit o novom bezbednosnom paktu u Evropi. SAD: Ruski predlog predstavlja slabljenje NATO-a.

Rusija mora da prestane da blokira dolazak međunarodnih posmatrača u Južnu Osetiju koji izveštavaju o kršenju ljudskih prava, izjavio je u pomoćnik američkog državnog sekretara Danijel Frid, dok je Sergej Lavrov >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zatražio od OEBS da se spreči humanitarna katastrofa u Južnoj Osetiji pošto je Gruzija blokirala isporuke gasa.

Posmatrači od sukoba između Rusije i Gruzije u avgustu, ne mogu da se vrate u Južnu Osetiju, i prema njihovim tvrdnjama, od kada su napustili tu regiju Gruzijci koji tu žive "izloženi su uznemiravanju"."Rusija ima obavezu, pošto kontroliše tu regiju, da dopusti dolazak posmatrača", rekao je Frid novinarima u Helsinkiju,prenosi Rojters.

Rusija želi da se organizuje samit na kome bi se razmotrio novi pakt o evropskoj bezbednosti kako bi se utvrdila "pravila igre" u Evropi, suočenoj sa krizom poverenja, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na radnom doručku šefova diplomatija članica OEBS-a u Helsinkiju.

"Nema nikakvih zakulisnih radnji niti skrivene agende u našoj ideji o paktu o evropskoj bezbednosti", rekao je Lavrov.

U izlaganju, koje je objavila ruska delegacija, navodi se da Rusija želi da se postigne dogovor o "jasnim pravilima igre kako bi se korak po korak upostavilo povrenje" u Evropi. Lavrov je ocenio da je kriza poverenja u Evropi u osnovi svih problema.

Novi pakt bi, prema njegovim rečima, vodio tome da se "neke zemlje koje smatraju da imaju ekskluzivno pravo za očuvanje mira i bezbednosti u evroatlantskoj zoni, odreknu pretenzija".

Šef ruske diplomatije je ocenio da sve zemlje i međunarodne organizacije u Evropi treba da pristupe tom paktu.

SAD i više evropskih zemalja smatraju da bi održavanje samita o reorganizaciji evropske bezbednosti bilo preuranjeno.

SAD: Slabljenje NATO-a

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Brajza rekao je juče da je ruski predlog za novi bezbednosni sporazum u Evropi suvišan i da predstavlja pokušaj da se oslabi NATO.

Brajza je rekao da SAD žele da uključe Rusiju u razmatranje bezbednosti u Evropi, ali da to može da se učini u okviru već postojećih institucija.

Šefovi diplomatije nekoliko bivših sovjetkih republika - Jermenije, Belorusije, Kazahstana, Kirgizije, Tadžikistana i Uzbekistana, podržali su danas u zajedničkom saopštenju ideju Rusije.

U Helsinkiju se danas završava godišnji sastanak ministara spoljnih poslova članica OEBS-a.

Odnosi Rusije i Zapada

Prvog dana sastanka u Helsinkiju, najviše se razgovaralo o odnosima Rusije i Zapada posle sukoba u Gruziji i predlogu Moskve o novom bezbednosnom sistemu u Evropi.

Osim što smatra NATO za zaostatak iz doba hladnog rata, Kremlj optužuje Vašington da koristi širenje tog vojnog saveza da bi okružio Rusiju naoružanjem i iscrtao linije podele u Evropi.

To se posebno odnosi na planove Alijanse da primi u članstvo bivše sovjetske republike Gruziju i Ukrajinu i nameru Amerike da razmesti antiraketni štit u blizini ruskih granica.

"Ministar Lavrov je pojasnio osnovnu strukturu i ideje koje je predsednik Medvedev predložio ranije u Berlinu i Evijanu. Ali sve je još u ranoj fazi. Još nema konkretnog predloga na stolu. Ipak, bio je ovo dobar prvi korak, dobra prva rasprava", rekao je Aleksandar Stub, šef finske diplomatije.

Početkom oktobra ove godine, na konferenciji o svetskoj politici u francuskom gradu Evijanu, ruski predsednik je predložio novi bezbednosni pakt koji će zabraniti korišćenje sile ili pretnje silom, i jasno staviti do znanja da nijedna zemlja, uključujući i Rusiju, ne može da ima monopol u osiguravanju bezbednosti na kontinentu.

Medvedev je rekao da su SAD propustile istorijsku šansu za novo partnerstvo posle napada 11. septembra, kada je Rusija ponudila pomoć Vašingtonu u borbi protiv terorizma.

Ruski lider je ocenio da su američka invazija na Irak i planovi Vašingtona da postave delove antiraketnog odbrambenog štita u istočnoj Evropi, čemu se Moskva oštro protivi, onemogućili to partnerstvo.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.