OBAMA: SKENIRANJE I PRETRES SU NAJEFIKASNIJA PROVERA PUTNIKA

Izvor: Kurir, 21.Nov.2010, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OBAMA: SKENIRANJE I PRETRES SU NAJEFIKASNIJA PROVERA PUTNIKA

LISABON - Američki predsednik Barak Obama izjavio je da je od stručnjaka za bezbednost dobio objašnjenje da u ovom trenutku nema manje nametljivih načina provere putnika na aerodromima od postojećih skeniranja i pretresa, a koji bi bili podjednako efikasni.

U SAD je sve više onih koji smatraju da takvi temeljni pretresi narušavaju privatnost, kao i skeniranje, jer se na ekranu vidi telo bez odeće. Obama je juče, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u Lisabonu, gde je prisustvovao samitu NATO-a, rekao da razume nezadovoljstvo ljudi, i priznao da on sam nikada nije prošao takve metode kontrole.

Američki predsednik je rekao da je od Administracije za bezbednost saobraćaja tražio da stalno odmerava “da li je to što radimo jedini način da se osigura bezbednost američkog naroda i takođe treba da razmislite da li postoji način koji bi ga učinio manje nametljivim”.

U ovom trenutku, stručnjaci te agencije i stručnjaci za protivterorizam mogli su samo da mu kažu da su sadašnje procedure jedine za koje misle da mogu biti efikasna zaštita od pretnji kao što je prošlogodišnji pokušaj bombaškog napada u vreme Božića. Tada je jedan student iz Nigerije, povezan sa Al Kaidom, u svoj donji veš sakrio bombu koju srećom nije uspeo da aktivira u avionu iz Amsterdama za Detriot.

Obama je rekao da u sastancima sa svojim timom za borbu protiv terorizma stalno postavlja pitanje da li je sve to što se radi apsolutno neophodno i ima li drugih načina da se ostvari isti cilj. Prema oceni stručnjaka, izgleda da za sada nema i putnici će morati da prođu kroz skenere i pretrese.

Američke vlasti nastoje da se izbore sa sve većim otporom građana novim bezbednosnim merama na aerodromima, dok je istovremeno jedan građanin Kalifornije postao junak interneta, zbog suprostavljanja skeniranju i pretresu, nakon što je svoju raspravu sa obezbeđenjem snimio kamerom mobilnog telefona.

Pored toga, aktuelizovana je i rasprava o tome da li ti skeneri mogu da izazovu rak, a skrenuta je pažnja i na aktiviste predvođene Brajanom Sodergrenom, koji su prošle nedelje pozvali da 24. novembar, koji prethodi Danu zavalnosti, bude “Nacionali dan bojkota” bezbednosnih mera.
Pogledaj vesti o: NATO,   NATO skup

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.