O čemu će pričati lideri NATO u Varšavi?

Izvor: B92, 07.Jul.2016, 22:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O čemu će pričati lideri NATO u Varšavi?

Varšava -- U Varšavi u petak počinje dvodnevni NATO samit na kome će lideri zemalja članica razgovartai o globalnim bezbednosnim pretnjama.

Kako se navodi, biće razgovora o temama od Avganistana i Islamske države do Ukrajine, a samitu između ostalih prisustvuju američki predsednik Barak Obama, nemačka kancelarka Angela Merkel i britanski premijer Dejvid Kameron.

Na dnevnom redu su, kako je najavljeno, tri ključne bezbednosne teme - kontinuirana podrška >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << avganistanskim snagama odbrane, borba protiv ekstremističke grupe Islamska država na južnom krilu NATO i predupređivanje "ruske agresije'' na istočnim granicama Alijanse.

NATO ne učestvuje u koaliciji koja se bori protiv Islamske države na južnim granicama alijanse. Umesto toga pojedine članice NATO-a pridružile su se vojnoj koaliciji koju predvode SAD.

U jeku prošlogodišnjeg terorističkog napada u Parizu, neki su predlagali aktiviranje Člana 5, povelje NATO-a u cilju pokretanja kolektivne borbe protiv te ekstremističke grupe, podseća Glas Amerike.

Rusija, kako navodi Glas Amerike, predstavlja dodatnu potencijalnu pretnju za NATO.

Posle ankesije Krima, Rusija podržava proruske snage u istočnoj Ukrajini, a za vreme nedavnih savezničkih vežbi na Baltičkom moru, ruski piloti su obavljali letove nadomak američkih ratnih brodova.

Na predstojećem samitu u Varšavi, lideri NATO-a moraće da uvere svoje istočne saveznike da stoje iza njih, smatra general Filip Bridlav, bivši vrhovni komandant NATO snaga za Evropu.

U tom cilju, SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Nemačka i Kanada planiraju da predvode po jedan rotirajući bataljon, stacioniran na istočnim granicama alijanse.

Zvanični izvori navode, da će američki predsednik Obama, kome je ovo poslednji samit Alijanse na kojem učestvuje, lično saopštiti da će SAD predvoditi bataljon u Poljskoj, dok će ostale pomenute zemlje to isto učiniti u Estoniji, Letoniji i Litvaniji.
Pogledaj vesti o: NATO skup

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.