Njemačka povećava izdvajanja za NATO

Izvor: SEEbiz.eu, 29.Nov.2019, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Njemačka povećava izdvajanja za NATO

BERLIN - Pod pritiskom Washingtona, države NATO-a su se složile oko novog ključa za raspodjelu tereta oko zajedničkih troškova. Njemačka će ubuduće uplaćivati isti udio kao i SAD.

Svih 29 članica NATO-a su se pred jubilarni samit u Londonu složili oko promjene ključa za doprinos(e) kad se radi o zajedničkim izdacima. Prema novom ključu, udio SAD-a u zajedničkim troškovima će od 2021. s 22,1 posto >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << pasti na 16,35 posto. Udio Njemačke će se sa 14,8% povećati na 16,35%.

Novcem iz zajedničke blagajne plaćaju se, na primjer, središnjica Sjevernoatlantskog saveza u Bruxellesu i vojni stožeri. Dio sredstava se izdvaja i za zajedničku infrastrukturu. A svota koju jedna zemlja mora uplatiti u zajedničku blagajnu određuje se prema njezinom bruto-društvenom proizvodu. Za SAD postoji ograničenje samo zbog toga što bi bez njega ta zemlja sama snosila gotovo 50% svih troškova.

Njemačka će po novom ključu morati računati s dodatnih 33 milijuna eura troškova godišnje. SAD će uštedjeti više od 120 milijuna eura. Ove godine su zajednički izdaci iznosili 2,12 milijardi eura i od toga je SAD platio gotovo 470 milijuna, dok je Njemačka uplatila 313 milijuna.

U centrali NATO-a se nadaju da će novi model financiranja malo smiriti spor oko izdataka pojedinih zemalja za obranu. U tom sporu Washington traži od Njemačke i drugih partnera da za vojsku izdvajaju najmanje dva posto svog BDP-a.

Njemačka za obranu, prema brojkama NATO-a, izdvaja trenutno 47 milijardi eura, što odgovara udjelu od 1,39% BDP. 2014. godine, svota je iznosila 35 milijardi (1,18%). Usporedbe radi, SAD je NATO-u za 2019. godinu prijavio izdvajanja od 730 milijardi dolara (660 milijardi eura) što je 3,42 posto njihovog BDP-a.

Na dvodnevnom samitu NATO-a se u utorak očekuje svih 29 šefova država ili vlada zemalja članica Saveza – među njima i njemačka kancelarka Merkel, predsjednik SAD-a Trump i francuski predsjednik Macron, koji je NATO nedavno proglasio klinički mrtvim. U Parizu su priopćili da je ključ za raspodjelu izdataka tema nižeg ranga i da se prije svega mora diskutirati o transatlantskim odnosima ili odnosu s jednom članicom NATO – s Turskom.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.