Izvor: TangoSix.rs, 30.Mar.2016, 11:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nisko i bez straha: Lovačko-bombarderska avijacija Vojske Jugoslavije u borbenim dejstvima 1999. godine

Mnogi detalji borbenih dejstava lovačko-bombarderske avijacije RV i PVO Vojske Jugoslavije tokom agresije NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju 1999. godine nisu do sada bili poznati a ono što su iznosili pojedini mediji u proteklih 17 godina često nije imalo veze sa realnošću.
To se pre svega odnosi na informacije o tome da su jugoslovenski avioni dejstvovali po snagama >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << NATO-a u Tuzli i bazi u Rinasu, Albanija. Jedinice LBA su i pored prevlasti NATO u vazdušnom prostoru uspele da izvrše postavljene zadatke i tako pomognu snagama na terenu da gotovo neutrališu tzv. OVK.
Za vreme trajanja vazdušnih udara NATO snaga jugoslovenska LBA je imala 31 let u trajanju od 18,25 časova, od čega su 25 bili borbeni letovi u trajanju od 15,25 sati, od kojih je 19 bilo sa vatrenim dejstvima, a 6 letova su bili preleti u trajanju od 3 časa. Udarnu snagu činili su avioni J-22 i NJ-22 “Orao“ iz sastava tadašnjeg 98. lovačko-bombarderskog avijacijskog puka kojeg su činile 241. lovačko-bombarderska avijacijska eskadrila “Tigrovi“ i 252. lovačko-bombarderska avijacijska eskadrila “Kurjaci sa Ušća“ koje su za vreme vazdušnih napada NATO bazirali na aerodromima Lađevci i Ponikve.
241. lbae izvela je 10 letova sa svih 10 vatrenih dejstava, dok je 252. lbae u 8 letova izvela 5 vatrenih dejstava a u tri leta dejstva nisu ostvarena zbog loših meteo uslova i izbegavanja lovačke avijacije NATO. Izveden je i jedan izviđački let. Šest borbenih letova sa 4 vatrena dejstva izveli su i avioni G-4 “Super Galeb“ iz sastava 229. lovačko-bombarderske eskadrile “Mačevi“, 172. avijacijske brigade koji su poletali sa aerodroma Niš. LBA je pred sam rat imala na raspolaganju 84 aviona od čega 41 J-22 i NJ-22 i 43 G-4 a operativnost aktivnih aviona bila je oko 85 procenata.
Letovi su izvođeni na ekstremno malim visinama u profilu leta nisko-nisko-nisko, trajanje letova svedeno je na minimum (30-50 minuta) i dejstva su bila iznenadna po vremenu i pravcu naleta. Napadi su vršeni iz brišućeg leta i u samo jednom naletu a primenjivana je radio tišina. Radi izbegavanja vatre sa zemlje primenjivani su protivraketni i protivartiljerijski manevri, korišćeni su i dvosedi NJ-22 radi bolje navigacije i pronalaženja objekta dejstva kao i vizuelnog osmatranja vazdušnog prostora na maršruti.
Motivacija posada bila je veoma visoka, dejstva su izvodile najiskusnije posade a za zadatke su znali samo komandant jedinice i piloti. Opšta i prethodna priprema za dejstvo je bilo blagovremeno i detaljno po svim elementima leta i piloti su unapred znali gde se ciljevi nalaze. Priprema aviona za borbeni let je umesto 45-50 minuta koliko je bilo po normi za jedan avion smanjeno na svega 13 minuta i to za istovremeno tri aviona. Iako nije bilo snaga za posebno izviđanje napadnutih ciljeva, na osnovu izveštaja posada procenjeno je da su sva vatrena dejstva izvršena uspešno.
Za vatrena dejstva utrošene su 32 fugasne bombe FAB-250, 56 kasetnih BL-755 i 70 topovskih granata 23 mm. U dva slučaja je na avione koji su vršili napade iz poniranja bombama FAB-250 izvršeno vatreno dejstvo sa zemlje od kojih je 25. marta 1999., po rečima pilota pratioca očevica, jedan Orao pogođen i oboren dok je pilot, komandant 241. lbae major Života Đurić poginuo. Međutim zvanično tačan uzrok pada aviona nije utvrđen pa se samo pretpostavlja da su snage tzv. OVK ili pogodile pilota ili vitalni deo aviona.
Borbeni letovi LBA vršeni su sve do prvih dana aprila kada su obustavljeni zbog snažnog dejstva avijacije NATO po aerodromima Lađevci, Ponikve i Niš na kojima su uglavnom bazirali avioni jugoslovenske LBA.
Intervju brigadnog generala u penziji Srete Malinovića, ratnog komandanta 98. lbap u emisiji “Dozvolite“:

 
Podsećanje na čuvenu Besedu:

The post Nisko i bez straha: Lovačko-bombarderska avijacija Vojske Jugoslavije u borbenim dejstvima 1999. godine appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.