Izvor: TangoSix.rs, 09.Mar.2022, 11:01

Nesuglasice saveznika: Poljska nudi MiG-ove 29, SAD odbacuju taj plan

Ministarstvo spoljnih poslova Poljske saopštilo je sinoć da su, nakon konsultacije predsednika i Vlade, vlasti Republike Poljske spremne da, bez odlaganja i besplatno, rasporede sve svoje avione MiG-29 u nemačku vazduhoplovnu bazu Ramštajn, i stave ih na raspolaganju Vladi Sjedinjenih Američkih Država.
Kako se još navodi, Poljska je istovremeno zatražila od SAD da joj dostave korišćene avione sa odgovarajućim operativnim sposobnostima, a dodaje se i da je Poljska >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << spremna da odmah utvrdi uslove nabavke aviona.
Poljska Vlada zatražila je od drugih NATO saveznika, korisnika aviona MiG-29, da postupe na isti način, navodi se u saopštenju Ministarstva inostranih poslova Poljske.
Međutim, Pentagon je vrlo brzo nakon ovog saopštenja, odbacio ovaj plan, a predlog Poljske smatra neodrživim. U saopštenju ministarstva odbrane SAD navodi se da izgledi da avioni koji polete iz navedene baze u Nemačkoj prelete u vazdušni prostor Ukrajine izazivaju ozbiljnu zabrinutost čitavog NATO saveza. Takođe, zamenica američkog sekretara za politička pitanja Viktorija Nuland izjavila je da Poljska nije prethodno kosultovala SAD u vezi plana da se u Nemačku prebace lovci, i da je to bio neočekivan potez Poljaka.
Tango Six je prošle nedelje već analizirao ko bi se mogao odazvati inicijativi da se Ukrajini iz zemalja Evropske Unije pošalju borbeni avioni, odnosno ko sve koristi tipove letelica koji bi odgovarali Ratnom vazduhoplovstvu Ukrajine.
Naveli smo da bi najozbiljniji kandidat bila upravo Poljska koja je međutim, do ove odluke već dva puta dala do znanja da neće dati svoje MiG-ove. Prethodno su prošle nedelje negativan odgovor dale i dve druge države koje koriste Ukrajini zanimljive borbene avione, Slovačka i Bugarska.
Ratno vazduhplovstvo Poljske trenutno poseduje 29 lovačkih aviona MiG-29, od toga 23 jednoseda u varijantama MiG-29A i MiG-29G (bivši nemački dorađeni MiG-29A), i 6 dvoseda MiG-29UB (dvosed) i MiG-29GT (dorađeni nemački dvosedi). 16 aviona, od kojih tri dvoseda, prošli su pre nekoliko godina kroz modernizaciju manjeg obima, koja je pre svega obuhvatala novu opremu za komunikaciju, identifikaciju i navigaciju.
Kada su borbeni avioni u pitanju Poljska poseduje i 18 jurišnika Su-22 i 48 višenamenskih F-16 Blok 52. Pre dve godine naručena su 32 F-35A sa rokom isporuke 2024-2030. Plan Poljske je bi da se MiG-ovi 29 koriste do 2028. odnosno do postizanja pune operativne sposobnosti aviona F-35.
The post Nesuglasice saveznika: Poljska nudi MiG-ove 29, SAD odbacuju taj plan appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.