Nebenzja: NATO agresija je uzrok haosa na KiM i Balkanu i pokretač niza agresija, od Iraka do puča u Kijevu

Izvor: Vostok.rs, 26.Mar.2024, 22:56

Nebenzja: NATO agresija je uzrok haosa na KiM i Balkanu i pokretač niza agresija, od Iraka do puča u Kijevu

 
Gospođo predsedavajući,
Žao mi je zbog odluka koje ste doneli danas.
Sednicu smo sazivali povodom 25. godišnjice agresije NATO na suverenu Jugoslaviju, čije posledice i dalje utiču na degradaciju situacije na Balkanu. Suprotno ciničnim izjavama naših zapadnih kolega, to uopšte nije „istorijsko“ pitanje. Situacija na Kosovu ostaje na dnevnom redu SB UN, koji je aktivno razmatra. Kao što je poznato, u poslednje vreme situacija se tamo katastrofalno pogoršala. Da bi se razumelo kako uspostaviti trajni mir na tlu Srbije, potrebno je govoriti o pravim razlozima današnje eskalacije.
Dana 24. marta 1999. godine, koalicija zemalja takozvanog „odbrambenog saveza” predvođena SAD izvršila je invaziju na Saveznu Republiku Jugoslaviju pod izgovorom okončanja etničkog čišćenja koje je navodno sprovedeno na Kosovu. U stvarnosti, jugoslovenska vojska i policija su vodile iscrpljujuću borbu u regionu protiv kosovoalbanskih terorističkih banditskih formacija. Zloglasna “Oslobodilačka vojska Kosova” (OVK), čije se vođe sada nalaze na optuženičkoj klupi u Hagu, nemilosrdno je uništavala srpsko i nelojalno albansko stanovništvo. Međutim, zapadna propaganda je glavoseče iz “OVK” pretvorila u slobodoljubive ustanike i ratnike dobra, a legitimne vlasti Jugoslavije, koje su branile ustavni poredak – u ratne zločince. Radi demonizacije Srba organizovane su cinične provokacije.
Agresija Severnoatlantske alijanse protiv suverene države trajala je 78 dana i proizvela je za njeno stanovništvo nezamisliva stradanja, mnogobrojne žrtve i katastrofalnim razaranjima. E, to u sali prisutne članice NATO i istovremeno članice Saveta bezbednosti nisu htele da slušaju.
Agresija NATO protiv Jugoslavije bila je flagrantno kršenje međunarodnog prava: osnovnih ciljeva i principa Povelje UN, Helsinškog završnog akta KEBS-a, normi i principa međunarodnog humanitarnog prava. Na najozbiljniji način je narušen autoritet Saveta bezbednosti UN, koji nije dao nikakvu saglasnost za nasilne akcije Alijanse protiv Jugoslavije. Bio je prosto stavljen pred svršen čin.
Od početka krvavog raspada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, režiranog i sponzorisanog od strane SAD, Nemačke i drugih zemalja, i kao posledica napada na Jugoslaviju, Alijansa je podrila uspostavljenu bezbednosnu arhitekturu, koja je obezbeđivala mir u Evropi tokom mnogih decenija. To je tipični destruktivni „rukopis“ NATO-a.
Napad na Jugoslaviju pokrenuo je niz agresija velikih razmera od strane SAD i njihovih saveznika širom sveta: protiv Iraka, Libije, Avganistana, Sirije. Rezultati tih avantura su svima dobro poznati. Tu ima svoje korene i antiustavni puč u Kijevu 2014. godine.
Neke kolege u Savetu bezbednosti će verovatno danas reći da su događaji od pre 25 godina „istorija” i da nemaju nikakve veze sa današnjim. Međutim, svakom razumnom čoveku je jasno da je upravo rušenje suverene države dovelo do haosa koji se zahuktava ne samo na Kosovu, već i na Balkanu u celini. Upravo to smo i nameravali da razmotrimo na današnjoj sednici. Morate priznati da je to povezano sa radom Saveta bezbednosti, koji je usvojio rezoluciju 1244.
Gospođo predsedavajući,
Pošto je danas predstavnik Francuske u ovoj sali tvrdio da preliminarna odluka predsedavajućeg nema snagu, bićemo prinuđeni (pošto ne možemo verovati pisanim saopštenjima predsedavajućeg) da insistiramo dnevni red svake sednice SB utvrđuje proceduralnim glasanjem. Nazovimo ovako stvoreni presedan „de Rivjerov uslov“.
Hvala.
 
Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
 
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: BRATSTVO

Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.