Ne žele Rutea na čelu NATO-a: Hteo je da nas baci na kolena

Izvor: B92, 05.Mar.2024, 23:58

Ne žele Rutea na čelu NATO-a: "Hteo je da nas baci na kolena"

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je da se njegova zemlja protivi da holandski premijer Mark Rute bude generalni sekretar NATO-a.

Nepristajanje Mađarske doprinosi neizvesnosti u procesu imenovanja sledećeg generalnog sekretara za najviše mesto u zapadnom vojnom savezu.

Trećina od 31 članice podržava Rutea, a među onima koji daju tu podršku su i Sjedinjene Američke Države. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Rute je dugogodišnji kritičar vlasti u Budimpešti. "Svakako ne možemo podržati izbor osobe koja je prethodno htela da baci Mađarsku na kolena", rekao je Sijarto.

Mađarski ministar spoljnih poslova je to saopštio nekoliko dana pre sastanka mađarskog premijera Viktora Orbana i sve izglednijeg kandidata za predsednika SAD Donalda Trampa.

Osim Vašingtona, Rutea podržavaju London, Pariz i Berlin. Za neke bi izbor holandskog premijera za generalnog sekretara NATO-a bio odličan izbor jer smatraju da bi on odlično odgovarao Trampu kao neko ko je skeptičan prema NATO-u, ali ako bude ponovo izabran za američki predsednik.

Iz različitih razloga, države u blizini ruske granice ostaju neubeđene u ono što Rute nudi. Naime, baltičke zemlje su nezadovoljne činjenicom da Holandija pod Ruteom nije bila posvećena vojnoj potrošnji, dok je rumunski predsednik Klaus Johanis nezadovoljan dugogodišnjim holandskim odbijanjem da dozvoli Rumuniji da postane deo Šengena, piše Politiko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.