(Ne)razjedinjeni NATO: Makron odbio da se izvini za moždanu smrt, Džonson: Svi za jednog, jedan za sve

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Dec.2019, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(Ne)razjedinjeni NATO: Makron odbio da se izvini za "moždanu smrt", Džonson: Svi za jednog, jedan za sve

Francuski predsednik Emanuel Makron odbio je danas da se izvini za izjavu da se NATO suočava sa "moždanom smrću" ocenivši da bi njegove primedbe mogle da pomognu da se otpočnu pregovori u Alijansi o važnim strateškim pitanjima. Lideri NATO danas su pokušali da ublaže nesuglasice, ističući da ostaju ujedinjeni što se tiče bezbednosnih pitanja i odlučni da brane jedni druge, uprkos razmiricama.

Prilikom dolaska na sastanak NATO lidera u blizini Londona, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Makron je, na pitanje da li ostaje pri svom stavu, rekao:

"Da, apsolutno. Zapravo, to nam je omogućilo da pokrenemo neke ključne debate", prenosi Rojters.

Kao najvažniju od njih izdvojio je izgradnju održivog mira u Evropi, dodaje AP.

On je naveo da bi u NATO trebalo da se vode debate i o drugim stvarima osim budžeta i finansija.

"Tako da mislim da je naša odgovornost da razmotrimo nejasnoće, koje mogu biti štetne i pokrenemo pravu stratešku debatu", poručio je Makron.

Američki predsednik Donald Tramp ocenio je juče da su komentari francuskog predsednika Emanuela Makrona o "moždanoj smrti" NATO "veoma uvredljivi" za ostalih 28 članica Alijanse.

"Nikome NATO nije više potreban nego Francuskoj", rekao je Tramp, dodajući da je Makronova izjava o Alijansi "veoma odvratna".

Suština je u obećanju da ćemo stati u odbranu jedni drugih - svi za jednog, jedan za sve"

Lideri NATO danas su pokušali da ublaže nesuglasice, ističući da ostaju ujedinjeni što se tiče bezbednosnih pitanja i odlučni da brane jedni druge, uprkos razmiricama.

Takav stav preneo je i britanski premijer Boris Džonson dolazeći na samit NATO koji se održava luksuznom hotelu u Votfordu, nadomak Londona.

"Jasno je da je veoma važno da alijansa ostane zajedno, jer je mnogo više toga što nas ujedinjuje, nego što razdvaja", rekao je Džonson.

Džonson je istakao da je NATO uspešan zbog "veoma jednostavnog koncepta. Suština je u obećanju da ćemo stati u odbranu jedni drugih - svi za jednog, jedan za sve", preneo je AP.

Na pitanje da li je NATO "moždano mrtav", generalni sekretar Jens Stoltenberg je rekao da je NATO agilan, aktivan i da se prilagođava.

"Dok god smo u mogućnosti da ponudimo kvalitet... onda NATO još jednom dokazuje da smo u mogućnosti da odgovorimo na promenu bezbednosnog pejzaža i to je najbolji način da se obezbedi jedinstvo ovog saveza", rekao je Stoltenberg pre početka samita.

Uoči samita u Londonu, francuski predsednik Emanuel Makron ponovio je da se NATO suočava sa "moždanom smrću" delimično zbog nedostatka liderstva SAD.

Američki predsednik Donald Tramp kritikovao je njegove primedbe, dok je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nagovestio da je sam Makron "moždano mrtav".

Kako se navodi, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan se nije obratio okupljenim novinarima.

Lideri zemalja 29 članica zapadne vojne alijanse sastaju se na poludnevnom zasedanju.

Oni bi trebalo da objave deklaraciju kojom se naglašava njihova posvećenost NATO u vreme kada se obeležava 70-ogodišnjica Alijanse i pokažu da se NATO prilagođava modernim pretnjama i potencijalno novim protivnicima poput Kine.

Tramp i francuski predsednik Emanuel Makron sukobili su se u utorak zbog kritika Makrona NATO.

Makron je rekao da NATO-u treba poziv na buđenje i požalio se na nedostatak liderstva SAD.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NE ŽELI DA MENJA SVOJ STAV: Makron odbio da se izvini za izjavu o moždanoj smrti NATO!

Izvor: Kurir, 04.Dec.2019

Francuski predsednik Emanuel Makron odbio je danas da se izvini za izjavu da se NATO suočava sa "moždanom smrću" ocenivši da bi njegove primedbe mogle da pomognu da se otpočnu pregovori u Alijansi o važnim strateškim pitanjima.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.