Nakon Trampove pretnje najavili: Hitno pokrećemo masovnu proizvodnju oružja

Izvor: B92, 12.Feb.2024, 23:07

Nakon Trampove pretnje najavili: "Hitno pokrećemo masovnu proizvodnju oružja"

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da odbrambene kompanije mogu da računaju na to da će njegova vlada povećati vojnu potrošnju.

Takođe rekao je da će ispuniti obavezu od 2 procenta BDP-a za NATO odbranu.

Šolc je to saopštio nakon što je bivši američki predsednik Donald Tramp poslednjih dana izazvao gnev među američkim saveznicima nagoveštavajući da Sjedinjene Države možda >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << neće zaštititi članice NATO-a koje ne troše dovoljno na odbranu od potencijalne ruske invazije.

Dok je bio na vlasti, Tramp je javno kritikovao zemlje koje nisu uspele da ispune cilj NATO alijanse da odvoje 2 odsto bruto domaćeg proizvoda za odbranu.

Šolc je rekao da nemačka i evropska odbrambena industrija moraju da pređu na masovnu proizvodnju oružja pošto je rat u Ukrajini razotkrio kako se evropski proizvođači bore da zadovolje potražnju za municijom.

Šolc je u ponedeljak posetio lokaciju buduće Rajnmetalove fabrike oružja u centralnoj Nemačkoj.

"Moramo da napravimo pomak od proizvodnje ka masovnoj proizvodnji odbrambene opreme", rekao je Šolc.

"Ne samo SAD, već i sve evropske zemlje moraju da učine još više da podrže Ukrajinu. Do sada data obećanja nisu dovoljna. Sama snaga Nemačke nije dovoljna", rekao je on.

"Hitno je potrebno"

Nemačka kancelarka je rekla da se vojna i nemačka odbrambena industrija sada mogu osloniti na posvećenost Berlina da ispuni cilj NATO-a za odbranu od 2 odsto.

"Ovo je hitno potrebno. Surova realnost nas tera na ovo: mi ne živimo u vremenu mira", dodao je Šolc.

On je dodao da evropske zemlje moraju da konsoliduju svoje narudžbine oružja kako bi pomogle industriji da ispuni dugoročne obaveze.

Rajnmetal, jedan od najvećih svetskih proizvođača artiljerije i protivtenkovskih granata, počeo je da povećava proizvodnju nakon što je ruska invazija na Ukrajinu otkrila nestašice i ostavila evropske proizvođače da se bore da zadovolje potražnju.

"Izgradnja naše nove fabrike je direktan rezultat promenljivih vremena", rekao je izvršni direktor Rajnmetala Armin Paperger.

Nova fabrika, čija se proizvodnja očekuje sledeće godine, doprineće proizvodnji oko 200.000 artiljerijskih granata svake godine. Rheinmetall je najavio da planira da uloži 300 miliona evra i otvori oko 500 novih radnih mesta.

Cilj mu je da bude u stanju da pokrije potražnju Bundesvera za municijom nemačke proizvodnje i da garantuje isporuke partnerskim zemljama u slučaju krize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Da li je Trampova izjava o NATO-u neznanje ili izvrtanje činjenica?

Izvor: VOA, 12.Feb.2024

Vašington — Donald Tramp, favorit za osvajanje republikanske predsjedničke nominacije za izbore ove godine, rekao je da je jednom upozorio da će pustiti Rusiju da radi šta želi članicama NATO-a koje ne ispunjavaju obavezu da izdvoje 2 odsto BDP-a za odbranu. Trampova izjava u subotu najnoviji...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.