Naknadna pamet NATO oficira (4): Dug put do pravde

Izvor: Vesti-online.com, 29.Jun.2017, 00:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naknadna pamet NATO oficira (4): Dug put do pravde

Istoričar Čeda Antić kaže da će ovakve publikacije svakako biti od koristima budućim istraživačima, ali samo kao sekundarni izvori za rekonstruisanje prošlosti, posebno kada je reč o neposrednim akterima i učesnicima.

- Ali, ima jedan problem? Kada oni to pišu? Kada su ti događaji već daleka prošlost. Oni ne dokazuju da je srpska strana bila apsolutno u pravu. Neki da, ali većina ne, već ukazuju na to koliko je situacija bila složena i koliko su velike sile motivisale >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << sasvim drugi interesi od onih koje su javno proklamovali - komentariše za "Vesti" Antić.

- Problem je što bez obzira na to šta napisali i otkrili, za promenu negativnog stereotipa o Srbima potreban je sasvim drugačiji pristup. Ne može nijedna naučna disciplina, u ovom slučaju istorija, to da promeni. To mora na više nivoa da se menja, sistematski i dugotrajno. Kao što udžbenici istorije ne kreiraju svest jednog naroda o prošlosti, tako ni neka knjiga, koju uzgred budi rečeno pročita par stotina ili nekoliko hiljada ljudi, ili neki udžbenik ili neka velika sinteza ne mogu da promene stav drugih o nama - ukazuje Antić.

On posebno ističe da srpska javnost ne treba da umisli kako ovakva štiva dokazuju da je Srbija bila uvek i apsolutno u pravu ili da su samo Srbi bili žrtve.

- Svim tim izjavama treba prići sa određenim oprezom. Važno je da Srbija nije postala ono što su hteli razni šovinisti i fašisti iz Britanije, Nemačke ili SAD. Nije pretvorena u državu pariju, nije pretvorena u državu zločinaca, nije proglašena kolektivno krivom.

Vreme za jednu celovitu procenu šta se dogodilo, kako kaže Antić, nastupiće tek kada se otvore državne arhive glavnih učesnika, a to je tek od sledeće decenije.

Slobodan Antonić kaže da srpska država ne koristi dovoljno ovakve publikacije kada akteri sa Zapada svedoče u svojim publikacijama o događajima, bacajući drugačije svetlo da događaje za koje je srpska strana proglašena odgovornom.

- Naša državna politika je takva da mi nećemo našim saveznicima da pravimo probleme. Ozbiljna država bi sva ta svedočenja morala da slaže, pa čak i da objavi u formi "bele knjige", kako bi se i šira javnost upoznala. Ako se naši zapadni prijatelji osećaju neprijatno, to je njihov problem - kaže Antonić.

On posebno ističe da se autori, ljudi sa Zapada, svedoci mnogih od spornih događaja svakako ne mogu diskvalifikovati kao srpski plaćenici ili lobisti.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.