Izvor: Politika, 08.Avg.2011, 23:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najmanje loše rešenje za Kosovo

Neodrživost celog Kosova u Srbiji trebalo je da bude poznata odgovornim ljudima i pre dvadesetak godina

Hašim Tači, pod zaštitom članica NATO-a po čijoj milosti i jeste na čelu kosovske vlade umesto na višegodišnjoj robiji, pokušao je da upadne na sever Kosova i stavi ga pod svoj nadzor. Stoga je Kosovo ponovo u žiži interesovanja javnosti Srbije, one iste koja ga je, ophrvana problemima svakodnevnog preživljavanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << gotovo zaboravila. No, javnost se povodi za događajima, a vlast mora stalno da vodi računa o različitim oblastima stvarnosti na koje može uticati.

U politici je vizija i dobra procena trenutka za njeno ostvarenje najbitnija stvar. Ono što je juče bila stvarnost ili, bar, verovatna posledica nekog delanja, već danas može biti prevaziđeno i malo verovatno, a sutra potpuno nemoguće. Šta se može učiniti da se Srbi i njihovo kulturno-istorijsko blago na Kosovu zaštite? Prvo treba proceniti šta je nerealno za Srbiju u ovom trenutku, a šta i u budućnosti.

U ovom trenu Srbija pod svoj suverenitet ne može vratiti celo Kosovo. Ovo je nerealno prevashodno stoga što to najmoćnije sile ovog sveta ne bi dozvolile, ali je nerealno i sa stanovišta same Srbije, koja u ovom trenu nema načina da izdržava Kosovo sa njegovim neprijateljski usmerenim stanovništvom, katastrofalnom privrednom i socijalnom situacijom, mafijaško-političkim strukturama, i sopstvenom slabašnom privredom. Neodrživost celog Kosova u Srbiji trebalo je da bude poznata odgovornim ljudima u Srbiji i pre dvadesetak godina.

(Ceo tekst možete pročitati u štampanom izdanju od 9. avgusta)

Docent na Filozofskom fakultetu u Beogradu

Jovo Bakić

objavljeno: 09.08.2011.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.