NATO za razvoj KBS u okviru sadašnjeg mandata

Izvor: RTS, 14.Sep.2018, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO za razvoj KBS u okviru sadašnjeg mandata

Severnoatlantska alijansa podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga u sadašnjem mandatu, a ukoliko taj madat evoluira, preispitaće se nivo angažmana na Kosovu, poručuju u sedištu Alijanse u Briselu.
Na pitanje Tanjuga da li je NATO bio informisan ili konsultovan prilikom usvajanja nacrta zakona o transformaciji Kosovskih bezednosnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << snaga u oružane snage Kosova, zvaničnik Alijanse kaže da nije bilo konsultacija po tom pitanju.

"Naš stav je da se tim pitanjem bave kosovske vlasti", kaže zvaničnik NATO-a.
U sedištu Alijanse ocenjuju da su postojeće KBS profesionalna i multietnička snaga i izvor stabilnosti u regionu.
Dodaje se da su te snage prešle dug put, da ima još posla da se uradi, ali i da je postignuti napredak primer uspešnosti delovanja NATO-a na izgradnji kapaciteta u bezbednosnom sektoru.
"NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga pod mandatom u kome su trenutno. Ukoliko taj mandat evoluira, Severnoatlatski savez će morati da preispita nivo svog angažmana na Kosovu", navodi zvaničnik NATO u izjavi za Tanjug.
U sedištu NATO-a u Briselu naglašavaju da Alijansa ostaje posvećena bezbednosti i stabilnosti Kosova.
Dodaje se da je misija KFOR najduže operativna misija NATO-a i da se na Kosovu trenutno nalazi 4.000 pripadnika snaga predvođenih NATO-om.
U Alijansi navode i važnu ulogu NATO savetodavnog i tima za vezu koja podrazumeva i podršku Kosovskim bezbednosnim snagama.
Dogovorena je, navode u Briselu, i pojačana saradnja NATO i Kosova u oblasti komunikacija, vežbi, sajber odbrane i borbe protiv korupcije.
"NATO u potpunosti podržava i dijalog u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine koji se vodi pod pokroviteljstvom EU. On je od kritične važnosti za mir i bezbednost u regionu", zaključuje zvaničnik NATO-a.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NATO: Nismo konsultovani oko vojske Kosova, podržavamo razvoj KBS u okviru SADAŠNJEG MANDATA

Izvor: Blic, 14.Sep.2018

NATO kaže da podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga u sadašnjem mandatu. Ukoliko taj madat evoluira, preispitaćemo nivo našeg angažmana na Kosovu, kažu za Tanjug u sedištu Alijanse u Briselu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.