NATO upozoren na katastrofalan kraj; Zapadni Balkan postaće Donbas

Izvor: B92, 28.Jun.2023, 08:47

NATO upozoren na "katastrofalan kraj"; Zapadni Balkan postaće Donbas

Perspektiva stvaranja Donbasa usred Balkana zbog eskalacije situacije na tzv. Kosovu je realna pretnja, upozorio je premijer Albanije Edi Rama.

On je to rekao u utorak tokom zajedničke pres konferencije NATO-a, kojoj je prisustvovao i generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, preneo je Albanijan post.

Iako je glavna tema razgovora bio rat u Ukrajini, Rama je, kao predstavnik zemlje sa Zapadnog Balkana članice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << NATO skrenuo pažnju na opasnost koja bi mogla da zapreti u slučaju eskalacije tenzija na severu tzv. Kosova.

“Svi moramo da učinimo nešto da to sprečimo, tako što ćemo promovisati dijalog, podići ga na visok nivo u Evropskoj uniji, uz podršku SAD i jasno staviti do znanja preko NATO-a da će Kfor biti tu da garantuje i uspostavi pun integritet u slučaju bilo kakvog prekida do kojeg može doći usled neodgovorne eskalacije”, rekao je Rama.

Prema njegovim rečima, može se razgovarati i o uznemirujućoj situaciji na Zapadnom Balkanu, odnosno na severu tzv. Kosova, gde su, kaže, pre nekoliko dana i nedelja povređeni vojnici Kfora.

Izrazio je nadu da će preovladati razum i deeskalacija, jer, kako je rekao, dalja eskalacija situacije može doneti “katastrofalan kraj”.

"Ne želimo da vidimo kraj na Zapadnom Balkanu, jer smo uradili mnogo dobrog posla", rekao je Rama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.