NATO u „Bermudskom trouglu“ Tramp-Erdogan-Makron

Izvor: Deutsche Welle, 03.Dec.2019, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO u „Bermudskom trouglu“ Tramp-Erdogan-Makron

U Londonu počinje samit NATO. U 70-oj godini postojanja Organizacije severnoatlantskog ugovora, ona je na vojnom planu jača nego ikad. Ali je muče i unutrašnje trzavice koje nikada nisu bile veće.

Govoriti o Alijansi – na njenu 70. godišnjicu – kao o „moždano mrtvoj“, „zlurado“ je i „uvredljivo“ prema partnerima u Savezu, rekao je predsednik SAD Donald Tramp u Londonu u prisustvu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle <<
Francuski predsednik Emanuel Makron nedavno je izjavio da je NATO u stanju „moždane smrti“ i založio se za veću samostalnost EU kada je reč o bezbednosnim pitanjima. Tako je izazvao žestoku debatu o budućnosti Zapadne alijanse.

U Londonu zvanično počinje samit država i vlada 29 zemalja-članica NATO i sigurno je da će tema njihovih razgovora biti i buduće usmerenje Alijanse.

Turska intervencija u Siriji

Predsednik SAD pohvalno je govorio o NATO rekavši da „služi velikoj stvari“ i da je postao „mnogo fleksibilniji“. I pored toga, on kaže da njegova zemlja najmanje profitira od Saveza. Ponovio je i svoju kritiku na račun Nemačke koja, kako smatra, ne snosi fer udeo u finansiranju Alijanse. Prošle nedelje su se države-članice složile oko novog ključa raspodele troškova, po kojem Nemačka i SAD imaju isti udeo u tome.

Tema samita bi svakako trebalo da bude i turska vojna ofanziva na Kurde u severnoj Siriji. Više zemalja NATO oštro je kritikovalo tu akciju. SAD su povukle svoje jedinice sa tog područja. Obe zemlje su svoje poteze vukle bez konsultovanja sa partnerima u savezu, što je predsednika Francuske Makrona podstaklo da proglasi „moždanu smrt“ saveza.

Razgovori počinju već danas

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan bi hteo da izdejstvuje da NATO sirijske Kurde okupljene u organizaciju YPG proglasi za „terorističku organizaciju“. Trenutno je takva izjava pod blokadom – YPG je bila glavni saveznik SAD u borbi protiv islamističke IS u Siriji. Da bi postigao svoj cilj, Erdogan vrši pritisak.

Prema turskim medijskim izveštajima, Ankara je uložila veto na plan NATO o jačanju Poljske i baltičkih država u odnosu na Rusiju. Pred odlazak u London Erdogan je rekao: „Ako terorističke organizacije protiv kojih se borimo NATO ne prizna kao terorističke, onda ćemo biti protiv svih koraka koji se ovde planiraju“.

Već tokom popodneva će o Siriji razgovarati Makron, nemačka kancelarka Angela Merkel, britanski premijer Boris Džonson i turski predsednik Erdogan. Predviđen je i niz bilateralnih susreta, na primer, Tramp sa Merkelovom i Makronom. Uveče će državnike u Bakingemskoj palati primiti britanska kraljica Elizabeta II.

sb/dpa

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android
Pogledaj vesti o: NATO,   NATO skup

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.