Izvor: B92, 16.Dec.2009, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO traži veću pomoć Rusije

Moskva -- Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen pozvao je Rusiju da da zapadnoj vojnoj alijansi pruži veću pomoć u stabilizaciji prilika u Avganistanu.

U prvoj poseti Moskvi od kako je preuzeo dužnost 1. avgusta, generalni sekretar Rasmusen je poručio ruskim zvaničnicima da sporenja proteklih godina ne treba da zaslepe Moskvu kada je reč o zajedničkoj pretnji koju predstavljaju talibanski ekstremisti u Avganistanu. Odgovor Kremlja je da će razmotriti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zahteve, ali nema nagoveštaja da je Rusija spremna da pojača saradnju.

"Pozvao sam Rusiju da ojača elemente svoje saradnje u Avganistanu", rekao je bivši danski premijer posle sastanka sa predsednikom Dmitrijem Medvedevim u Kremlju.

Rasmusen je rekao da je od lidera u Moksvi tražio da dozvole da NATO prevozi teret - eventualno i vojni - preko ruske teritorije u Avganistan, kao i da obezbedi više helikoptera avganistanskim oružanim snagama.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je izjavio da će Moskva razmotriti zahteve NATO, ali nije dao nikakve nagoveštaje da je spremna da pojača saradnju, dok je Rasmusen rekao da nije očekivao momentalno odgovor.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev je kazao da se Rusija i NATO kreću kao "novom nivou odnosa".

"Bilo je različitih perioda u našim odnosima - od Hladnog rata do uspostavljanja partnerstva. Bilo je teških perioda, uključujući prošlu godinu", rekao je Medvedev, ukazujući na neophodnost saradnje Rusije i NATO pošto se pretnje u svetu povećavaju.

Premijer Vladimir Putin je u razgovoru sa Rasmusenom rekao kako se nada da će predstavnici Rusije i NATO imati u budućnosti više prilika za razmenu mišljenja, kako bi zajedničke probleme zajedno i rešavali.

Putin je u takve probleme uvrstio borbu protiv međunarodnog terorizma, širenje oružja za masovno uništenje, organizovani kriminal i trgovinu drogom.

Odnosi Rusije i NATO-a postali su zategnuti posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova u februaru 2008, a naročito zbog sukoba u Gruziji u avgustu prošle godine, kao i planova NATO-a da se proširi na istok.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.