NATO tema - promena ustava BiH, Dodik iznenađen

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jul.2009, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO tema - promena ustava BiH, Dodik iznenađen

BANJA LUKA - Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata i premijer RS Milorad Dodik rekao je danas novinarima u Sarajevu da je bio iznenađen da je tema današnjih razgovora lidera prudske trojke sa generalnim sekretarom Nato Japom de Hopom Sheferom bilo i pitanje ustavnih promena u BiH.

Dodik je, kako prenose elektronski medijii, rekao da Ustav nije uslov ni za zatvaranje OHR, ni za EU, niti za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << NATO i da tako treba i da ostane.

Dodik je rekao da se sada odjednom pitanje promene ustava BiH pojavljuje u razgovrima sa predstavnicima NATO saveza.

"Očigledno da je reč o koordinisanoj akciji pritisaka da bi se došlo do određenih razgovora o ustavnim promenama i to opet u atmosferi pritisaka", rekao je Dodik.

RS podržava ulazak u NATO

Isitčući da je ipak glavna tema današnjih razgovora bilo kretanje BiH ka NATO savezu, Dodik je rekao da RS podržava ulazak BiH u NATO bez obzira na opterećenja iz prošlosti.

"Mislimo da je veoma važno zbog ukupne stabilnosti i u BiH i u regionu uključivanje u NATO savez i obezbeđivanje statusa, koji će omogućiti da BiH učestvuje u svim bezbednosnim aktivnostima NATO saveza ne samo u regionu nego i šire", rekao je Dodik.

Dodik kaže da u situaciji da ustavne reforme budu direktan uslov za članstvo u NATO savez predstavnici RS bi to smatrali vrstom pritiska i ne bi u toj atmosferi našli razloga da učestvuju u razgovorima sve dok ne bi bili stvoreni ravnopravni uslovi.

Jap de Hop Shefer danas je u Sarajevu razgovarao sa članovima Predsedništva BiH, predsedavajućim Saveta ministara Nikolom Špirićem, kao i sa članovima tzv. prudske trojke Miloradom Dodikom, Sulejmanom Tihićem i Draganom Čovićem.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.