Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Okt.2018, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO spreman da primi Makedoniju čim primeni sporazum o imenu

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas u Briselu da je NATO spreman da prihvati Makedoniju kao 30. članicu ali da je jedini put do članstva primena sporazuma o imenu sa Grčkom.

Na konferenciji za novinare uoči sastanka ministara odbrane zapadne vojne alijanse, Stoltenberg je rekao da je NATO pažljivo pratio referendum u Makedoniji i da pozdravlja glas "za" dodajući da je sada na Skoplju >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da odluči o narednim koracima.

On je rekao da su pristupni pregovori s Makedonijom već počeli i da očekuje da će biti završeni do kraja januara 2019.

"Čim sve ustavne promene budu završene možemo potpisati protokol o pristupanju. Dati Skoplju mesto za stolom NATO početkom naredne godine. To je istorijska prilika" rekao je Stoltenberg i pozvao sve političke lidere da "rade zajedno, konstruktivno i odogovorno i da iskoriste tu priliku".

Stoltenberg je podsetio da je od 1999. NATO dobio 13 novih članica što je "pomoglo širenju demokratije, stabilnosti i napretka u Evropi". Od ulaska Crne Gore prošle godine strana ulaganja iz zemalja članica su udovostručena, rekao je i naglasio da "NATO ostaje posvećen stabilsnoti i sigurnosti tog važnog dela Evrope".
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.