NATO se javio, Priština dobila pruku

Izvor: B92, 27.Maj.2023, 11:12

NATO se javio, Priština dobila pruku

NATO je danas pozvao prištinske institucije da odmah deeskaliraju situaciju na severu Kosova i Metohije.

Oni su to učinili dan nakon što je tzv. kosovska policija nasilno, uz suzavac, šok i dimne bombe, upala u zgrade tri opština sa srpskom većinom i u njih uvela albanske gradonačelnike.

"Pozivamo institucije na Kosovu da odmaһ deeskaliraju situaciju i pozivamo sve strane da reše situaciju dijalogom", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << napisale je na Tviteru portparolka NATO-a Oana Lungesku.

Ona je dodala da Kfor - misija NATO-a na KiM - ostaje na oprezu i da će obezbediti bezbedno okruženje.

Tzv. kosovska policija nasilno je u petak upala u zgrade opština u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću, upotrebivši suzavac, dimne i šok bombe protiv Srba koji su pokušali da je spreče da uđe u opštinske prostorije.

Povređeno je više Srba, a kosovska policija je ušla u opštinske zgrade i u njih uvela albanske gradonačelnike.

Gradonačelnici četiri opštine na severu KiM, Severne Mitrovice, Zubinog Potoka, Zvečana i Leposavića, izabrani su na izborima koje su Srbi bojkotovali, nakon što su u novembru prošle godine napustili prištinske institucije zbog kršenja Briselskog sporazuma od strane Prištine, upada specijalnih jedinica tzv. kosovske policije na sever pokrajine i stalnih protivpravnih hapšenja Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.