NATO proterao dvojicu ruskih diplomata

Izvor: RTS, 30.Apr.2009, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO proterao dvojicu ruskih diplomata

Vežbe NATO u Gruziji i proterivanje dvojice ruskih diplomata iz sedišta Alijanse u Briselu izazvalo nove varnice na relaciji Rusija-NATO. Moskva najavila oštar odgovor na proterivanje diplomata i preuzela kontrolu granica Abhazije i Južne Osetije.

NATO je osudio Rusiju zbog potpisivanja sporazuma sa Južnom Osetijom i Abhazijom o čuvanju granica tih otcepljenih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << gruzijskih republika.

Severnoatlantska alijansa je ocenila da današnje potpisivanje sporazuma između ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva i njegovih kolega iz Južne Osetije i Abhazije, Eduarda Kokojtija i Sergeja Bagapša, predstavlja kršenje mirovnog sporazuma u kojem je posredovala Evropska unija.

To je u jasnoj suprotnosti sa sporazumima od 12. avgusta i 8. septembra i nije u interesu dugoročnog mira i bezbednosti u regionu južnog Kavkaza, izjavio je portparol Alijanse Džejms Apaturaj.

Vežbe NATO-a u Gruziji predstavljaju otvorenu provokaciju jer ih ne treba održavati tamo gde je nedavno bio rat, izjavio je ruski predsednik Dmitrij Medvedev.

"Koliko god nas ubeđivali u suprotno, vežbe NATO-a su otvorena provokacija", rekao je ruski predsednik. Medvedev smatra da je odgovornost za moguće negativne posledice vežbi na onima koji su doneli odluku o održavanju provokativnih manevara, preneo je Itar-Tas.

Moldavija neće učestvovati u vojnim vežbama koje NATO planira u maju u Gruziji, izvestila je državna novinska agencija Moldpres.

Nikakvo objašnjenje nije dato za odluku bivše sovjetske republike da ne učestvuje u manevrima NATO-a, koji su naišli na oštre kritike zvanične Moskve, preneo je Rojters.

Proterivanje dvojice ruskih diplomata iz Stalnog predstavništva pri NATO-u neće ostati bez odgovora, izjavio je stalni predstavnik Rusije u Briselu Dmitrij Rogozin, nazvavši odluku NATO-a otvorenom provokacijom usmerenom na rušenje dogovora šefova država Alijanse o obnavljanju odnosa sa Rusijom.

Rusija neće nasesti na pokušaj provokacije i izvođenja iz takta, već će dejstvovati hladnokrvno i uravnoteženo, preneo je Itar-Tas .

Želim da upozorim naše partnere da takve aktivnosti, usmerene protiv naše misije, neće ostati bez odgovora, rekao je Rogozin na vanrednoj konferenciji za štampu i dodao da će o odogovoru odlučivati političko rukovodstvo Rusije.

Odluka će nesumnjivo uticati na dijalog u okviru Saveta Rusija-NATO, rekao je ruski diplomata i ocenio da je ona, istovremeno, poništila rezultate jučerašnje sednice Saveta, prve posle višemesečnog zamrzavanja odnosa zbog konflikta oko Južne Osetije.

Rogozin je potvrdio pisanje "Fajnenšel tajmsa" da je rukovodstvo Alijanse juče predalo zahtev za oduzimanje akreditacije i proterivanje iz Belgije dvojice diplomata - višeg savetnika Stalnog predstavništva i šefa političke sekcije Viktora Kočukova i atašea i sekretara, odgovornog za administrativne i organizacione kontakte sa NATO, Vasilija Čižova, inače sina stalnog predstavnika Rusije pri Evropskoj uniji, Vladimira Čižova.

Navedeno je da su se oni bavili aktivnostima nespojivim sa diplomatskim, a puštena je i informacija da je NATO revoltiran aktivnom obaveštajnom aktivnošću Rusije protiv Alijanse i zemalja članica.

Takve tvrdnje su apsolutno fiktivne, rekao je Rogozin i dodao da su obojica diplomata dobro poznati kolegama u sedištu NATO i da su se bavili isključivo svojom profesionalnom diplomatskom delatnošću.

Zamenik predsednika spoljnopolitičkog odbora ruske Dume (donjeg doma parlamenta) Leonid Slucki ocenio je u izjavi ruskoj državnoj agenciji da odluka o proterivanju, samo dan nakon zvaničnog obnavljanja odnosa Rusije i NATO, ne može biti slučajnost.

Najverovatnije je u pitanju smišljena provokacija antiruskih snaga, rekao je Slucki.

Moskva: Proterivanje diplomata provokacija

Zvanična Moskva ocenila je da je proglašenje dvojice ruskih službenika Stalnog predstavništva Rusije pri NATO-u za persone non-grata gruba provokacija i, pozivajući članice Alijanse da se zamisle nad posledicama, najavila da će izvesti odgovarajuće zaključke iz toga.

Kako je navedeno u reagovanju ruskog Ministarstva inostranih poslova, ta revoltirajuća akcija iz korena protivreči izjavama rukovodstva NATO-a o spremnosti na normalizaciju odnosa sa Rusijom.

Za nas je očigledno da iza provokacije stoje snage koje nisu zainteresovane za davanje stabilnog karaktera tendenciji ka normalizaciji koja se pojavila, navodi ruski MIP.

Dodaje se da te snage traže izgovore da bi se na putu uzajamno korisnog razvoja dijaloga Rusija-NATO, pa i rusko-evropskog dijaloga, ponovo formirale prepreke, i to ne birajući metode.

Pozivamo sve članice NATO-a da se bez odlaganja zamisle nad posledicama događaja, istaknuto je u saopštenju zvanične Moskve u reagovanju na nameru funkcionera službi bezbednosti Alijanse da, bez bilo kakvih shvatljivih ojbašnjenja, proteraju dvojicu službenika ruskog Predstavništva iz Brisela.

Rusija čuva granice Osetije i Abhazije

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev potpisao je sa predsednicima Abhazije i Južne Osetije, Sergejom Bagapšom i Eduardom Kakojtijem, petogodišnji sporazum o čuvanju granica otcepljenih gruzijskih autonomija.

Sporazumima se, između ostalog, predviđeno pravo Rusije da slobodno i besplatno koristi vazdušni i vodeni prostor za tu svrhu i štiti njihove granice do formiranja pograničnih uprava.

Ruski predsednik je rekao da su provokacije Gruzije u odnosu na Abhaziju i Južnu Osetiju moguće, bez obzira što se situacija posle ruskog priznanja njihove nezavisnosti izmenila.

"Ipak, provokacije su moguće i one treba da budu sprečene. Oštro i odlučno suprotstavljanje aktima agresije od strane Gruzije, ključni je zadatak vlasti Rusije, Abhazije i Južne Osetije, a sporazumi će doprineti jačanju bezbednosti na Kavkazu", upozorio je Medvedev.

Ovlašćenja Rusije saglasna sa nacionalnim zakonodavstvima 

Medvedev je dodao da će ovlašćenja Rusije na teritoriji te dve republike, čiju je nezavisnost priznala, biti ostvarivana u strogoj saglasnosti sa njihovim nacionalnim zakonodavstvima.

Kao ključni faktor bezbednosti granica Južne Osetije i Abhazije, ruski predsednik naveo je formiranje nacionalne pogranične službe.

Do formiranja organa pogranične službe, Južna Osetija i Abhazija "delegiraju ruskoj strani ovlašćenja čuvanja državne granice" i u punoj meri se odnosi na morska prostranstva na kojima se rasprostiru njihov "suverenitet, suverena prava i jurisdikcija", piše u sporazumima.

U dokumentu se kaže da "ruska strana finansira rashode za vojsku i civilni personal Pogranične uprave", a da Abhazija i Južna Osetija "daju pravo na korišćenje zemlje i imovine u njihovom vlasništvu bez naknade".

Sporazumi važe pet godina, nakon čega se automatski produžavaju na narednih pet godina, ukoliko neka od strana pismeno ne obavestu drugu stranu o nameri da njegovo važenje prestane, najmanje u roku od šest meseci do završetka važenja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.