Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Avg.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO primio k znanju: Moskva obustavlja vojnu saradnju sa alijansom

BRISEL - NATO je danas saopštio da je obavešten iz Moskve da Rusija obustavlja vojnu saradnju s tim savezom.

Predstavnica NATO Karmen Romero rekla je da je Alijansa kroz vojne kanale dobila obaveštenje da je Ministarstvo odbrane Rusije odlučilo da "obustavi međunardonu vojnu saradnju između Rusije i zemalja članica NATO". Ona je samo rekla >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je NATO "primio k znanju" tu odluku.

Mi smo prvi raskinuli

SAD su u brzoj reakcija na odluku Moskve umanjile značaj tog poteza, uz ocenu da je NATO već delotovorno zamrznuo saradnju s Rusijom u znak protesta zbog nastavljnog pristustva ruskih snaga na teritoriji Gruzije.

Portparol američkog Nacionalnog saveta za bezbednost Gordon Džonrou rekao je da je "za sve praktične svrhe" vojna saradnja s Rusijom okončana. "Ne mogu da zamislim okolnosti pod kojima bi se sada upustili u vojnu saradnju s Rusijom dok se ne reši situacija u Gruziji", naveo je Džonrou.

Stejt department SAD ocenio je odluku Rusije kao "nesrećnu". Portparol Robert Vud rekao je novinarima u Vašingtonu da SAD žele da sarađuju s Rusijom uprkos zabrinutosti zbog invazije na Gruziju. "Još postoje veoma značajna pitanja na kojima treba da radimo s Rusijom, rekao je Vud.

Ministri spoljnih poslova zemalja članica NATO u utorak su saopštili da će dalje odnose s Rusijom razvijati u zavisnosti od toga da li će Moskva povući trupe iz Gruzije kako je obećala. Ministri NATO nisu zatražili hitno prekidanje saradnje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.