NATO prekinuo saradnju sa Rusijom

Izvor: RTS, 01.Apr.2014, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO prekinuo saradnju sa Rusijom

Moskva za trećinu povećala cenu gasa za Ukrajinu. Uhapšen pripadnik ukrajinske ekstremne grupe "Desni sektor", za koga se veruje da je sinoć u Kijevu ranio tri osobe. NATO prekinuo saradnju sa Rusijom. Berlin ne vidi Kijev u NATO-u, rekao nemački šef diplomatije Frank-Valter Štajnmajer.

18.20 - Ministri spoljnih poslova država članica NATO-a odlučili >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Briselu da prekinu "celokupnu praktičnu civilnu i vojnu saradnju" sa Rusijom kao odgovor na odluku Moskve da pripoji Krim, prenosi AFP.

17.40 - Julija Timošenko i Dmitrij Jaroš su među 10 novih imena, dodatih na ranije objavljen spisak 320 osoba, koje je Državni savet Krima proglasio nepoželjnim na tom poluostrvu, prenosi Glas Rusije.

13.10 - Ukrajinski parlament naložio snagama bezbednosti da razoružaju ilegalne naoružane grupe, prenosi Rojters.

12.55 - Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer rekao da ne vidi nikakvu perspektivu, odnosno mogućnost za ulazak Ukrajine u NATO, preneli su nemački mediji.

12.00 - Ukrajinski parlament odobrio seriju zajedničkih vojnih vežbi Ukrajine i zemalja članica NATO-a, čime će američki vojnici biti dovedeni blizu ruskih snaga kod Krima, javio je AFP.

Ministri spoljnih poslova država članica NATO odlučili u Briselu da prekinu "celokupnu praktičnu civilnu i vojnu saradnju" sa Rusijom kao odgovor na odluku Moskve da pripoji Krim.

Ministri NATO zemalja u zajedničkoj izjavi pozvali su Rusiju da "preduzme hitne korake da se ponovo uskladi sa međunarodnim pravom", prenela je agencija AFP.

NATO i Ukrajina usaglasili su se da će intenzivirati vojnu saradnju i reformu vojske kroz zajedničku obuku i druge programe.

Na prvom ministarskom sastanku NATO od prelaska Krima pod nadležnost Moskve, ocenjeno je da nisu vidljivi znaci masovnog povlačenja ruskih trupa sa granice sa Ukrajinom, gde se navodno nalazi oko 40.000 vojnika.

Neimenovani izvori naveli su da će ministri razgovarati o pojačanom prisustvu i vojnim vežbama u istočnoevropskim članicama Severnoatlantske alijanse, a prema Rasmusenovim rečima, NATO će razmotriti "sve opcije" ojačavanja odbrane na istoku Evrope.

SAD i druge zapadne članice već su kao odgovor na situaciju u Ukrajini poslali dodatne avione u patrole oko granice sa Rusijom na Baltiku, kao i u Poljskoj, gde je planirana vežba vojne avijacije.

Rumunija je zatražila od SAD da poveća broj aviona na vojnim aerodromima u ovoj zemlji, dok su zapadnoevropske države ipak ostale uzdržane prema planovima koji bi u Moskvi mogli da se tumače kao provokacija.

Ranije danas, šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer ne vidi nikakvu perspektivu, odnosno mogućnost za ulazak Ukrajine u NATO, preneli su nemački mediji u izveštajima iz Vajmara, gde je održan sastanak takozvanog "Vajmarskog trougla" - šefova diplomatije Nemačke, Poljske i Francuske.

"Put za članstvo (Ukrajine) u NATO ja ne vidim", rekao je Štajnmajer i dodao da može da zamisli tešnju saradnju sa Kijevom u okviru komisije NATO-Ukrajina.

Trojica ministara - Štajnmajer, francuski šef diplomatije Loran Fabijus i poljski Radoslav Sikorski žele, kako prenose nemački mediji, da se na večerašnjem skupu šefova diplomatije zemalja članica NATO-a, založe za tešnju saradnju sa Ukrajinom.

"Vajmarski trougao" je formiran 1991. godine kao neformalni susret tadašnjih ministara spoljnih poslova Nemačke, Francuske i Poljske - Hansa-Ditriha Genšera, Rolana Dime i Kšištofa Skubiševskog.

Pre trojnog sastanka, Nemačka, Francuska i Poljska apelovale su da se održi međunarodna konferencija o Ukrajini. Pozivali su i Rusiju da učestvuje.

Situacija u Ukrajini i odnosi sa Rusijom, tema je dvodnevnog redovnog sastanka ministara inostranih poslova 28 zemalja NATO-a, koji danas počinje u Briselu.

Poskupeo gas za Ukrajince

"Gasprom" je za trećinu povećao iznos koji Ukrajina mora da plati za gas, pa umesto dosadašnjih 268,5 dolara, koliko je bilo dogovoreno u decembru, pre svrgavanja Viktora Janukoviča i ruske aneksije Krima, plaćaće 385,5 američkih dolara za hiljadu kubika gasa.

Izvršni direktor "Gasproma" Aleksej Miler naveo je da je cena povećana jer je ukrajinski dug za isporučeni a neplaćeni gas porastao na milijardu i 700 miliona dolara.

Popust iz decembra se više ne može primenjivati, rekao je Miler, dodavši da je transportna tarifa za "Gaspromov" gas do Evrope preko Ukrajine povećana za deset odsto.

Predsednik Rusije Vladimir Putin pristao je u decembru da smanji cenu gasa za Ukrajinu i omogući joj vitalni zajam, pošto je Kijev odlučio da ne potpiše trgovinski sporazum sa Evropskom unijom.

Dogovoreno je da se odluka o popustu za gas proverava na svaka četiri meseca.

Pošto je ukrajinski predsednik Viktor Janukovič svrgnut sa vlasti u nasilnim antivladinim protestima, "Gasprom" je saopštio da će popust na gas biti ukinut zbog rastućeg duga Ukrajine.

U međuvremenu, kijevska policija je uhapsila pripadnika ekstremne grupe "Desni sektor", koji se sumnjiči da je sinoć u Kijevu ranio tri osobe.

Nakon jučerašnje pucnjave, policija je opkolila hotel "Dnjepar" i uhapsila jednu osobu za koju veruje da je otvorila vatru i ranila tri osobe, među kojima je i zamenik šefa gradske administracije Kijeva, Bogdan Dubas.

Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov objavio je da su pripadnici ekstremne desničarske grupe "Desni sektor" predali svoje oružje i napustili hotel u centru Kijeva.

Avakov je objavio na svojoj Fejsbuk stranici, da je ta grupa imala štab u hotelu, i da ga je danas napustila, ušavši u autobuse.

On je sinoć rekao da je oružani incident izazvao aktivista "Desnog sektora", grupe krajnje desnice, prenela je agencija Itartas.

Prema njegovim rečima, aktivista "Desnog sektora" otvorio je vatru ispred jednog restorana, dodajući da su dve osobe teže ranjene.

Motiv pucnjave zasad nije poznat.

"Desni sektor" je, kako navodi agencija AP, imao ključnu ulogu u svrgavanju ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča.

Naoružani aktivisti "Desnog sektora", ultradesničarske ukrajinske organizacije, opsedali su 28. marta zgradu ukrajinske skupštine (Vrhovne rade) u Kijevu, tražeći ostavku ministra unutrašnjih poslova Arsena Avakova, tri dana nakon što je policija pucala i ubila jednog od njihovih lidera Oleksandra Muzička.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NATO prekida saradnju sa Rusijom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Apr.2014

Ministri spoljnih poslova država članica NATO odlučili su danas u Briselu da prekinu "celokupnu praktičnu civilnu i vojnu saradnja" sa Rusijom kao odgovor na odluku Moskve da pripoji Krim.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.