NATO  pojačava Kfor

Izvor: RTS, 02.Avg.2011, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO pojačava Kfor

Kfor zatražio i dobio pojačanja. Narednih dana dolazi 550 Nemaca i 150 Austrijanaca. Ozbiljna kontrola vozila na punktovima Brnjak i Jarinje. Srbi ostaju na barikadama. Komandant Kfora u južnom delu Mitrovice.

17.15 - Portparol KPS Sabrije Kamberi izjavila je da su na punktu Jarinje locirani agenti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kosovske granične policije. Američki vojnici negiraju.

16.56 - Razmeštaj dodatnih trupa Kfora nije znak zaoštravanja situacije na terenu, već ukazuje da se stanje smiruje. Kfor će sprovoditi jedino sporazum koji dogovore Srbi i kosovski Albanci, uz posredovanje Evropske unije, rekla je predstavnica za štampu NATO Karmen Romero.

16.23 - Euleks je počeo istragu u vezi sa incidenatima na prelazima Jarinje i Brnjak i trenutno se radi na prikupljanju dokaza, izjavila je portparol Euleksa Irina Gudeljević.

16.03 - Biler: Trenutno nema razgovora sa predstavnicima srpske vlade. Videćemo dalje da li će biti pregovora.

15.23 - Bundesver potvrdio da na Kosovo šalje još 550 vojnika, koji će, uz 150 Austrijanaca pojačati snage Kfora. 

15.07 - Komandant Kfora ostao u južnom delu Mitrovice, kako bi izbliza kontrolisao situaciju. "Ukoliko bude potrebe, uklonićemo barikade".  

13.26 - Narednih dana doći će do raspoređivanja dodatnih vojnika u sastavu Kfora, rekla je portparolka NATO-a Karmen Romero u Briselu. U sedištu NATO-a nezvanično je rečeno da je reč o dodatnim jedinicama veličine jednog bataljona od oko 700 vojnika.

12.56 - Kfor zatražio da na Kosovo budu poslate dodatne trupe, preneo je Rojters.

11.45 - Borislav Stefanović i Goran Bogdanović obratili se okupljenim Srbima na barikadi kod Rudara. 

Komanda Kfora zatražila je da na Kosovo budu poslata pojačanja. Brisel je odmah uslišio molbu generala Erharda Bilera, pa će narednih dana na Kosovo stići rezervni bataljon, koji čini 550 nemačkih i 150 austrijskih vojnika.

Poslednji put NATO je uputio pojačanja na Kosovo u martu 2004. godine, kada je u sastav Kfora prebačeno oko 1.700 vojnika iz Nemačke, Francuske, Britanije, Danske, SAD i Italije.   

Prema navodima na sajtu Kfora, ta misija pod komandom na Kosovu i Metohiji trenutno ima 5.927 vojnika, od čega najviše Nemaca - 1.023.

Stanje na Jarinju

Na administrativnom prelazu Jarinje, pripadnici Kfora od prošle noći ne propuštaju na sever Kosova putnička vozila koja prevoze namirnice ili bilo koju drugu vrstu robe, javlja dopisnik RTS-a. Na tom prelazu formirane su kolone.

Vojnici Kfora zabranili su prelazak čak i nekim vozilima koja prevoze lekove. Ipak, posle jednočasovnog natezanja, američki vojnici propustili su kamion koji je u Mitrovicu prevezao medicinski kiseonik.

Sa punkta Jarinje vraćena su i vozila natovarena ogrevom. Takođe, prelaz preko Jarinja nije dozvoljen ni vozilu koje je prevozilo štampu, pa su novine na sever Pokrajine dopremljene alternativnim putem.

Vozači kažu da su im američki vojnici iz sastava Kfora saopštili da imaju naredbu da zabrane prelazak vozila natovarenih robom, a prelazak je dozvoljen samo putničkim automobilima bez tovara.

Na prelazu Brnjak kod Zubinog Potoka, jutros nije bilo rigorozne kontrole prenosa robe. U manjim vozilima bez problema su preko tog prelaza dopremljeni hleb i mleko iz centralne Srbije.

Noć na severu Kosova i Metohije protekla je mirno. Srbi su i osmu noć proveli na barikadama. Broj Srba koji dežuraju na administrativnim prelazima na severu Kosova je smanjen i preusmeren na barikade u mestima Leposavić, Rudare i Zupče.

I predstavnici vlasti Srbije, ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović, šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović i savetnik predsednika Srbije Jovan Ratković, nalaze se na Kosovu i oni bi trebalo da nastave razgovore sa posrednikom EU u dijalogu Beograda i Pritine Robertom Kuperom, ali i sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom.

Predstavnici vlasti juče su u Raškoj razgovarali sa Kuperom, koji bi trebalo da danas u Prištini razgovara sa predstavnicima kosovske vlade.

Ivanović: NATO na pogrešnom putu

Državni sekeretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da je NATO na pogrešnom putu, ako je zbog barikada i protesta Srba na severu Kosova, zatražio slanje dodatnih trupa.

Ivanović je u izjavi Tanjugu rekao da se još uvek ne zna tačan razlog zbog čega je zatraženo dodatno povećanje broja vojnika Kfora na Kosovu, ali da će taj potez pozdraviti ako će se njime situacija na severu staviti pod kontrolu ili upozoriti specijalna jedinica Kosovske policije.

"Ali ako je ideja da razbijaju demonstracije onda su na pogrešnom putu. U tom slučaju izlaze potpuno van mandata koji im je određen 1999. godine Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN-a, a to je da osiguraju bezbednost za sve građane. Njihov pritisak na sever Kosova znači uznemirenje i nesigurnost za Srbe, prema tome tako će biti i tretirano," rekao je državni sekretar u Ministarstvu za KiM.

Snage Kfora zaposele su prelaze na severu Kosova, pošto je jedan objekt na prelazu Brnjak demoliran, a prelaz Jarinje spaljen 27. jula.

Prethodno su privremene vlasti u Prištini zavele embargo na robu iz centralne Srbije, a potom 25. jula poslale specijalne jedinice policije ROSU da preuzmu kontrolu nad administrativnim prelazima na severu Kosova.

Na te jednostrane poteze koje je Priština preduzela u vreme dijaloga sa Beogradom Srbi su odgovorili blokadom puteva i, kako poručuju, proteste neće prekinuti sve dok situacija ne bude kao i pre 25. jula.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.