I šef NATO-a ima poruku za vojsku Kosova

Izvor: B92, 05.Dec.2018, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I šef NATO-a ima poruku za vojsku Kosova

Brisel -- Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kaže da je namera Kosova da oformi vojsku suprotna preporukama mnogih članica NATO i da može imati ozbilje posledice.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kaže da su ministri članica NATO na sastanku razmotrili nameru Kosova da transformiše Kosovske bezbednosne snage u "vojsku". "Takav korak dolazi u pogrešno vreme", poručio je on.

On je naglasio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da NATO podržava KBS u sadašnjem mandatu i da svaka transformacija mora da bude u skladu sa Ustavom.

"Ono što su sada najavili dešava se bez konsultacija NATO saveznika i drugih zemlja kao i bez inkluzivnog procesa na samom Kosovu”, kaže Stoltenberg.

Ponovio je da, ukoliko mandat KBS evoluira, NATO će morati da preispita nivo svog angažmana na Kosovu.

Generalni sekretar NATO ocenio je i da tarife koje je Priština uvela na robu iz Srbije čine dijalog između Beograda i Prištine još težim.

”Ohrabrujemo Beograd i Prištinu da se uzdrže od provokativnih koraka i izjava i da načine neophodne kompromise kako bi napredovali ka boljoj budućnosti”, zaključio je Stoltenberg.

Inače, danas je reagovalo i rusko Ministarstvo spoljnih poslova, koje je osudilo odluku prištinskih vlasti da formiraju vojsku.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Stoltenberg: Kosovska vojsa suprotna preporukama

Izvor: RTS, 05.Dec.2018

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ocenio je da namera Kosova da trasnsformiše svoje bezbednpsne snage u "vojsku" dolazi u pogrešeno vreme, da je suprotna preporukama mnogih članica NATO-a i da može imati ozbilje posledice po evroatlantske integracije Prištine. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.