NATO ostao u 20. veku

Izvor: Glas javnosti, 24.Avg.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO ostao u 20. veku

Rusija je suspendovala vojnu saradnju sa NATO. Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je poslalo zvanični dopis u Brisel u četvrtak 21. avgusta, a ruski stalni predstavnik u sedištu NATO, Dmitrij Rogozin, opozvan je u Moskvu „na konsultacije“. Evo šta je Rogozin izjavio za rusku televiziju Vesti:

„Pres služba NATO je dala informaciju da je rusko Ministarstvo odbrane informisalo NATO o suspendovanju vojne saradnje. Pre svega, ovo se odnosi na razmenu vojnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << delegacija i učešće u zajedničkim vojnim vežbama, a urađeno je do daljeg, do izdavanja nekih drugih instrukcija. Što se mene tiče, ja sam želeo da potvrdim ovu informaciju: da, u stvari, rad na našim greškama u saradnji sa NATO je započeo. A ovaj rad je, inače, inicirala NATO strana,“ izjavio je Rogozin.

„Ovo se odnosi na njihove izjave upućene Rusiji u pogledu naših operacija na Kavkazu. Umesto da dobijemo podršku za mirovne napore Rusije i napore da se sačuvaju životi civila u Chinvaliju i, uopšte, u Južnoj Osetiji i Abhaziji, mi se suočavamo sa jednom prilično opakom slikom - u kojoj je NATO počeo da demonstrira svoje dvostruke standarde,“ rekao je Rogozin.

Na konferenciji za medije koju je održao odmah nakon sletanja u Moskvu 22. avgusta, Dmitrij Rogozin je izjavio da su krivci za nedavno pogoršanje odnosa Rusija-NATO „neodgovorni zapadni političari“.

NATO POKROVITELJ GRUZIJE

NATO pakt, kako je izjavio specijalni predstavnik generalnog sekretara Alijanse na Kavkazu Robert Simons, neće ostaviti Gruziju bez svog pokroviteljstva. Pri tom je precizirao da je „približavanje Gruzije Alijansi u toku i neće biti zaustavljano“.

BEZ NOVOG HLADNOG RATA

Novog hladnog rata neće biti, ali će odnosi između Rusije i NATO pretrpeti ozbiljne promene po obimu, kvalitetu i vremenskim okvirima političkih kontakata - izjavio je Dmitrij Rogozin nakon što mu je bilo stavljeno do znanja da ne može da održi konferenciju za novinare u sedištu NATO u Briselu.

On je pretnju generalnog sekretara NATO Japa de Hop Shefera da će zasedanja Saveta Rusija-NATO na svim nivoima biti obustavljena do izlaska iz „gruzinske krize“ nazvao „novom potvrdom da sama Alijansa vodi poreklo iz hladnog rata“. Dodao je da će Rusija sa zemljama članicama NATO nastaviti da održava bilateralne odnose.

ITALIJA: TREBA NAM RUSIJA

Od stranih reakcija na ruski potez, izdvaja se zvanična reakcija Rima. Ministar spoljnih poslova Italije, Franko Fratini, juče je apelovao na Rusiju da ne prekida vojnu saradnju sa NATO. „Apsolutno sam uveren da vojna saradnja sa Ruskom Federacijom igra ključnu ulogu za Italiju, za Evropu i za NATO. U pitanju je naša bezbednost, ne samo ruska. Nadam se da će ruske vlasti preispitati svoju odluku o smanjenju, ili još gore, o suspendovanju svoje vojne saradnje sa nama,“ izjavio je Fratini za italijansku državnu televiziju.

„Svaka druga zemlja, članica NATO, bi morala da u sličnoj situaciji dela na sličan način, i oni bi tako i postupili. Međutim, zato što u ovom slučaju nije u pitanju NATO zemlja, već naša zemlja, oni počinju da njuškaju i preduzimaju potpuno neodgovorne odluke koje vređaju nacionalnu čast Rusije i naše pravo na samoodbranu. Mi ovo nećemo dozvoliti. Ako se oni ne ponašaju na partnerski način, onda će čitavo partnerstvo postati trulo, a to će se desiti i sa čitavim paketom odnosa koji postoje između nas i NATO članica, odnosa koji su pažljivo izgrađivani tokom proteklih godina i meseci. A ukoliko i sve ovo propadne potpuno ili samo delimično, odgovornost i greška za to će biti na strani neodgovornih zapadnih političara,“ izjavio je Rogozin novinarima na aerodromu.

Sa druge strane, Viktor Ozerov, šef komiteta za odbranu i bezbednost ruskog Senata, izjavio je za agenciju Interfaks da „nema nikakve sumnje da će nas naredni sled događaja dovesti do pregovaračkog stola i da je sadašnje zahlađenje odnosa samo privremeno“.

„Stvara se utisak da NATO zemlje nastavljaju da žive u dvadesetom, a ne u dvadeset prvom veku,“ izjavio je Ozerov. „Nemam nikakve dileme da ćemo uskoro sesti za isti sto, ali ovoga puta unutar okvira nacionalnih reprezentativnih tela, a ne po formuli dvadesetšestorice protiv jednog, kao što je to bilo tokom proteklog sastanka ministara spoljnih poslova NATO zemalja,“ izjavio je Ozerov.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.