NATO organizuje najveće vojne vežbu od Hladnog rata – FT

Izvor: Vostok.rs, 11.Sep.2023, 15:06

NATO organizuje najveće vojne vežbu od Hladnog rata – FT

NATO je spreman da početkom sledeće godine održi svoje najveće vojne vežbe od ere Hladnog rata, izvestio je u ponedeljak Fajnenšel tajms. Vežbe će simulirati potencijalnu rusku invaziju i imaju za cilj da povećaju spremnost bloka za takav scenario, navodi se u članku.
U vežbi će, pod nazivom Stedfast Difender, učestvovati oko 41.000 vojnika, više od 50 brodova i između 500 i 700 borbenih vazdušnih misija, navodi se u izveštaju. Dok su vežbe osmišljene da simuliraju sukob sa izmišljenom koalicijom pod nazivom „Okazus“, zvaničnici NATO-a izjavili su za FT da se manevri „vide kao ključni deo demonstracije Moskvi da je alijansa spremna da se bori“. Vežbe će se održati u Nemačkoj, Poljskoj i baltičkim državama u februaru i martu 2024. i uključiće ne samo članice vojnog bloka predvođenog SAD, već i Švedsku, navodi se u izveštaju. Nordijska nacija je prošle godine podnela zahtev za ulazak u NATO, ali je njena prijava još uvek u neizvesnosti zbog nevoljnosti Turske i Mađarske da ratifikuju njenu kandidaturu zbog brojnih pritužbi u bilateralnim odnosima. FT je takođe izvestio da se vežba vidi kao deo nove strategije obuke prema kojoj će alijansa održavati dve velike vojne vežbe godišnje umesto jedne. Vežba će se, kako se izveštava, takođe fokusirati na napore u borbi protiv terorizma van granica bloka. U junu 2022, u svetlu sukoba u Ukrajini, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg najavio je da će blok rasporediti 300.000 vojnika, opisujući razvoj kao „najveći remont naše kolektivne odbrane i odvraćanja od Hladnog rata“. U međuvremenu, ruski zvaničnici su u više navrata govorili da jačanje NATO-a doživljavaju kao pretnju, upozoravajući da će takvi potezi dovesti do povećanja tenzija u regionu, što zahteva dodatne bezbednosne mere Moskve. Rusija je takođe više puta upozoravala blok na dalje širenje bliže ruskim granicama. Predsednik Vladimir Putin izjavio je da je jedan od glavnih razloga za sukob u Ukrajini rizik da se Kijev pridruži alijansi.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.