NATO i SAD nezadovoljni predlogom o formiranju Vojske Kosova

Izvor: SEEbiz.eu, 08.Mar.2017, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO i SAD nezadovoljni predlogom o formiranju Vojske Kosova

PRIŠTINA - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je uznemiren predlogom da se formiraju Oružane snage Kosova. Američka ambasada u Prištini upozorila je da će SAD preispitati bilateralnu saradnju ako vlasti u Prištini promene mandat BSK "bez ustavnog amandmana".

Stoltenberg je rekao da je razgovarao s predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i premijerom Isom Mustafom kako bi im preneo uznemirenost u vezi s poslednjim predlogom vlasti Kosova o transformaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) u Oružane snage Kosova.

"Preneo sam im ozbiljna uznemirenja saveznika iz NATO o poslednjem predlogu vlasti na Kosovu za transformaciju BSK u Oružane snage Kosova bez izmena Ustava.

Jasno sam stavio do znanja da su jednostrani koraci kao što su ovi beskorisni i pozivam vlasti Kosova da budu u bliskom kontaktu s Beogradom", rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar Alijanse je rekao da je NATO podržavao razvoj BSK kao profesionalne i višenacionalne snage.

"Struktura, mandat i misija BSK su pitanja institucija Kosova u skladu sa njihovim Ustavom. Međutim, ako mandat BSK evulira na način kako je predloženo biće potrebno da NATO proceni nivo njegovog angažovanja, posebno u oblasti izgradnje kapaciteta", naveo je Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao da je to jasno stavio do znanja tokom posete Kosovu u februaru i danas tokom telefonskih razgovora, kao i da je povodom tog pitanja u stalnom kontaktu s parnerima u NATO.

Američka ambasada u Prištini upozorila je da će SAD preispitati bilateralnu saradnju ako vlasti u Prištini promene mandat BSK "bez ustavnog amandmana".

"Transformacija treba da se obavi u skladu s Ustavom Kosova i kroz sveobuhvatan i predstavnički politički proces koji odražava kosovsku multietničku demokratiju", navela je ambasada SAD.

Predsednik Kosova Hašim Tači predao je juče u skupštinsku proceduru predlog novog zakona o Bezbednosnim snagama Kosova i rekao da nova misija tih snaga obuhvata i odbranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova, ali da se njihovo ime neće menjati.

Predsedništvo Skupštine Kosova je jednoglasno danas odlučilo da predlog zakona o BSK, kojim se BSK pretvara u vojnu formaciju dostavi na dalju proceduru vladi kako bi se ispunile obaveze shodno poslovniku o radu kosovskog parlamenta.
Pogledaj vesti o: NATO,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Mediji: Potvrđeno da se NATO protivi formiranju vojske Kosova

Izvor: BKTV News, 08.Mar.2017

Potvrđeno je da se generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg protivi se formiranju vojske Kosova, prenose mediji...Kako prenosi javni servis, Stoltenberg je preneo srpskom premijeru i da je NATO zvanično upozorio prištinske zvaničnike da se ta organizacija protivi formiranju kosovske vojske, što...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.