NATO i EUFOR ustupaju BiH snimke oblasti sa minama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Mar.2018, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO i EUFOR ustupaju BiH snimke oblasti sa minama

NATO i snage Evropske unije EUFOR predaće bosanskim vlastima oko 800 snimaka iz vazduha napravljenih posle sukoba 90-tih godina kako bi se pomoglo pronalaženju i uklanjanju oko 120.000 nagaznih mina koje još uvek postoje u Bosni i Hercegovini.

U Sarajevu je danas potpisan Memorandum o razumevanju između EUFOR-a, NATO štaba u Sarajevu i Ministarstva civilnih poslova BiH kojim će se ovom Ministarstvu biti ustupljeni snimci, a koji će biti korišćeni za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << potrebe deminiranja.

Memorandum su potpisali ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanovć, komandant EUFOR-a Anton Valdner i komandant NATO štaba u Sarajevu Robert Hjuston.

NATO je napravio snimke sa skoro 50 lokacija na kojima ima mina ili drugih eksplozivnih naprava.

Ti snimci prešli su u posed EUFOR-a koji je preuzeo mirovnu misiju NATO 2012. u Bosni.

Osmanović je rekao da će ustupanjem snimaka biti omogućen bolji uvid u situaciju na područjima kontaminiranim minsko-eksplozivnim sredstvima zaostalim iz rata, prenosi Fena.

Od 1995. poginulo je više od 600 ljudi, a preko 1.700 povređeno od mina u periodu, saopštio je bosanski Centar za uklanjanje mina.

Trenutna veličina minski sumnjive opasne površine u BiH iznosi 1.061,32 km2 ili 2,2 posto ukupne površine zemlje, a procena je da je minama i kasetnom municijom ugroženo 129 gradova, odnosno opština.
Pogledaj vesti o: NATO,   Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.