NATO i EU upozoravaju Rusiju

Izvor: B92, 04.Nov.2014, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO i EU upozoravaju Rusiju

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg osudili podršku Rusije proruskim separatistima u Ukrajini.

Oni su upozorili da je sporazum iz Minska ugrožen.

Mogerini i Stoltenberg su na zajedničkoj konferenciji za novinare u Briselu rekli da su izbori koji su održani u delovima Ukrajine pod kontrolom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proruskih snaga, čije rezultate Rusija priznaje, otvoreno kršenje dogovora iz Minska o političkom rešenju za ukrajinsku krizu.

Izbori su ne samo nelegalni i nelegitimni, nego prete da zatvore kanal za politički dijalog", upozorila je Mogerinijeva.

"Moramo reagovati čvrsto, ali istovremeno ostaviti otvoren kanal za političko rešenje", rekla je Mogerinijeva i naglasila da ekonomske sankcije koje je EU uvela Rusiji nisu same sebi cilj.

"Sankcije su politički instrument, a cilj je da se dođe do političkog rešenja", izjavila je visoka predstavnica EU.

Stoltenberg je rekao da nijedna članica NATO neće priznati izbore i optužio Rusiju da ponovo gomila trupe na granici sa Ukrajinom.

"Osim što dovlači trupe na granicu, Rusija aktivno pomaže proruske snage tako što im dotura oružje i obučava ih, a uočili smo i prisustvo ruskih specijalnih jedinica u Ukrajini", naveo je generalni sekretar NATO.

Stoltenberg je najavio da će u znak odgovora na učestale provokacije ruskih ratnih aviona pojačati patrole na obodima svog vazdušnog prostora.

Zajednička konferencija za novinare visoke predstavnice EU i generalnog sekretara NATO usledila je nakon njihovog prvog sastanka, jer su oboje tek nedavno preuzeli funkcije.

Oni su, kako je saopšteno, razgovarali o ukrajinskoj krizi, situaciji na Bliskom istoku i o pretnji od virusa ebole, a razmotrili su i situaciju na zapadnom Balkanu, gde i EU i NATO imaju misije.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.