NATO ŽELI JAČANJE ODNOSA SA SRBIJOM: To bi bilo od koristi i Alijansi, i Srbiji, i celom regionu

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Jul.2023, 18:53

NATO ŽELI JAČANJE ODNOSA SA SRBIJOM: "To bi bilo od koristi i Alijansi, i Srbiji, i celom regionu"

NATO poziva na jačanje odnosa sa Srbijom i deeskalaciju na Kosovu

Jačanje odnosa NATO-Srbija bilo bi od koristi i Alijansi, i Srbiji, i celom regionu, navedeno je u kominikeu, koji je danas objavljen posle prvog dana samita NATO u Viljnusu.

U tačkama, koje se tiču Srbije, navode i da pozivaju Beograd i Prištinu na hitnu deeslakaciju, povratak dijalogu i primenu sporazuma iz Brisela i >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Ohrida, preneo je izveštač Tanjuga.

Kako su saopštili iz NATO, jačanje odnosa NATO-Srbija bilo bi od koristi i Alijansi, i Srbiji, i celom regionu.

- Očekujemo od Srbije da se na konstruktivan način angažuje sa NATO i svojim susedima, uključujući i svoje javne komunikacije o obostranim koristima saradnje NATO-a i Srbije - piše u tački 77, koja bi trebalo da bude deo završnog dokumenta, koji će lideri Alojanse usvojiti tokom sutrašnjeg, završnog dana samita u Viljnusu.

Kako su naveli, podržavaju dijalog uz podršku EU i druge napore usmerene na normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine i pozivaju strane da iskoriste trenutak i angažuju se u dobroj veri ka postizanju trajnog političkog rešenja.

- Pozivamo obe strane da odmah dođe do deeskalacije, vrate se dijalogu i konstruktivno se angažuju u primeni sporazuma o putu normalizacije između Beograda i Prištine koji je nedavno postignut u Briselu i Ohridu - stoji u dokumentu.

U tački 78 poručuju da ostaju posvećeni kontinuiranom angažovanju NATO na Kosovu, preko misije KFOR koje predvodi NATO.

- KFOR će nastaviti da obezbeđuje bezbedno okruženje i slobodu kretanja na Kosovu u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 - navodi se u komunikeu. Kako piše, nedavne eskalacione akcije su neprihvatljive i osuđuju nasilje na severu Kosova, kao i, kako su naveli, ničim izazvane napade u kojima NATO vojnici zadobili ozbiljne povrede.

- Povećali smo prisustvo trupa KFOR-a da odgovorimo na napetosti koje se ponavljaju. Sve promene brojnosti snaga KFOR-a će ostati zasnovane na uslovima, a ne kalendarski - piše u dokumentu.
Pogledaj vesti o: NATO skup,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Objavljen dokument posle prvog dana samita u Vilnjusu: "Jačanje odnosa NATO - Srbija bilo bi od koristi Alijansi, Srbiji i celom regionu"

Izvor: 24sedam.rs, 11.Jul.2023

KFOR će nastaviti da osigurava bezbedno okruženje i slobodu kretanja na Kosmetu u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 - navodi se u kominikeu

Nastavak na 24sedam.rs...

U Viljnusu bilo reči o Srbiji: NATO ima poruku – tiče se KiM

Izvor: B92, 11.Jul.2023

Viljnus -- Jačanje odnosa NATO-Srbija bilo bi od koristi i Alijansi, i Srbiji, i celom regionu, navedeno je u kominikeu objavljenom posle prvog dana samita u Viljnusu...U tačkama, koje se tiču Srbije, navode i da pozivaju Beograd i Prištinu na hitnu deeslakaciju, povratak dijalogu i primenu sporazuma...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.