NATO: Špijuniranje zbog penzije i lepe novinarke

Izvor: Vesti-online.com, 14.Avg.2012, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO: Špijuniranje zbog penzije i lepe novinarke

NATO JE otkrio dva špijuna u svojim redovima u poslednjih sedam dana. Jedan vojnik je otkrio novinarki informacije o operacijama američke vojske iz Avganistana. Drugi špijun je prodajom vrlo osetljivih planova američke vojske želeo da sebi obezbedi udoban život u penziji.

Severnoatlanska alijansa menja bezbednosne procedure u Evropi nakon što je u roku >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << od sedam dana u svojim redovima u Nemačkoj otkrila dva špijuna

 

Kako piše britanski Tajms, reč je o civilnom službeniku Manfredu K. koji je, nezadovoljan svojom niskom platom, želeo da prodajom vrlo osetljivih planova američke vojske sebi obezbedi udoban život u penziji.

 

Neimenovani izvori u NATO-u rekli su za Tajms da je curenje podataka moglo izazvati "neograničenu štetu". Otkriće dva špijuna, navodno je izazvalo pometnju u evropskim bazama NATO. Bezbednosne procedure se preispituju, a razmišlja se i o tome da se ograniči pristup tajnim podacima samo vojnom osoblju.

 

Istražuje se i da li je deo materijala već došao do ruskih obaveštajnih službi, kao probni uzorak.

Prema pisanju lista, on je na svoj kompjuter prebacio taktičke planove za potencijalna mesta za iskrcavanje američkih vojnika širom sveta. Pored toga, prebacio je i nekoliko desetina šifri za kompjuterske programe kojima se služi vojni vrh i tajne operacije komandosa.

 

Reč je o "A" materijalu za rusku tajnu službu FSB, objavio je jedan nemački novinar, koji tvrdi da su Rusi Manfredu ponudili devet miliona evra.

 

Osumnjičen je za saučesništvo u pokušaju sabotaže baze Ramštajn, koja je sedište američkih vazdušnih snaga u Evropi i glavni centar za operacije u Avganistanu.

 

Drugi špijun je pilot helikoptera, koji je, prema pisanju nemačkog Fokusa, "pao" pod uticaj jedne novinarke zbog čega se odlučio na krađu podataka. On je na svoj hard drajv prebacio operativne planove međunarodnih snaga u Avganistanu, satelitske snimke prijateljskih obaveštajnih službi, kao i listu poverljivih imena.

 

Među dokumentima koje je kopirao nalaze se detalji operacija nemačkih posebnih jedinica u Avganistanu. Izvori tvrde da su ti podaci mogli kompromitovati operacije britanskih specijalnih jedinica SAS i američkih specijalaca.

 

Pilot je špijunirao za novinarku koja je tražila ekskluzivan materijal za knjigu o ratu protiv terorizma. Prema saznanjima Fokusa, pilot helikoptera uradio je sve zbog novinarke koja ga je uverila da je "zaljubljena u njega". Uhapšen je, kada je njen suprug, inače pilot nemačkog Bundesvera, u ukradenim materijalima pronašao vlastito ime na tajnoj listi pilota.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.