NATO: Rešenje za Kosovo dijalog

Izvor: Vesti-online.com, 08.Dec.2011, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO: Rešenje za Kosovo dijalog

Šefovi diplomatija NATO-a u Briselu ukazali da "kriza na Kosovu zahteva dijalog i umerenost da bi se našlo održivo političko rešenje" i pozvali na uzdržanost.

Ministri su "pozvali sve strane na uzdržanost i punu saradnju sa svim međunarodnim činiocima na terenu da bi se neodložno obezbedila sloboda kretanja, uz uklanjanje prepreka na putevima".

To je rečeno u zaključcima zasedanja ministara inostranih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << poslova Atlantskog saveza, koji su osudili nasilje na Kosovu, uključujući nasilje protiv Kfora, Euleksa i drugih međunarodnih činilaca.

U završnom saopštenju je kao "konstruktivan korak pozdravljen načelan sporazum Beograd-Priština od 2. decembra o formuli Evropske unije o integrisanom upravljanju prelazima (IBM)".

"Pozivamo obe strane da taj sporazum primene bez oklevanja i u dobroj veri", dodali su ministri NATO-a i naglasili da "taj sporazum mora odmah dovesti do ponovnog uspostavljanja slobode kretanja na severu Kosova".

Oni su zatražili "od obe strane da i dalje preduzimljivo učestvuju u razgovorima, uz usluge dobre volje EU, da bi se našla trajna rešenja".

Šefovi diplomatija NATO-a su ponovo istakli "punu podršku Kforu, koji nastavlja da na pažljiv, odlučan i nepristrasan način doprinosi očuvanju slobode kretanja i bezbednosti i zaštiti svih ljudi na Kosovu, u skladu s mandatom UN".

Ministri NATO-a su pozdravili i usaglašeno delovanje Kfora i Euleksa.

Da podsetimo, Srbi na Kosmetu su danas blokirali ponovo Brnjak i Jarinje.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.