NATO: Prisustvo KFOR-a na Kosovu ključno za stabilnost Balkana, Ukrajini treba više pomoći

Izvor: VOA, 14.Mar.2024, 20:27

NATO: Prisustvo KFOR-a na Kosovu ključno za stabilnost Balkana, Ukrajini treba više pomoći

Brisel — Prisustvo Severnoatlantske alijanse (NATO) na Kosovu ključno je za stabilnost područja Zapadnog Balkana, navedeno je između ostalog u izveštaju Alijanse za 2023, čije delove je prezentovao generalni sekretar Jens Stoltenberg. Ukazao je da je KFOR, mirovna misija NATO-a na Kosovu, imala ključnu ulogu u obezbeđivanju stabilnosti u jeku pojačanih tenzija i nestabilnosti na severu Kosova. “Posle nasilja u maju i septembru, raspoređeno je dodatnih oko 1.000 vojnika – što predstavlja najveće pojačanje tokom poslednje decenije”, navedeno je u godišnjem izveštaju Alijanse. U dokumentu je precizirano da je to doprinelo utrostručivanju patrola KFOR-a na severu Kosova, dok je broj vojnika te misije na istom području povećan četiri puta. “Dvadeset sedam saveznika i partnera obezbedilo je oko 4.700 vojnika – uključujući i trupe koje su dodatno raspoređene. NATO doprinosi i izgradnji kapaciteta organizacija zaduženih za pružanje bezbednosti, posebno u logistici, pruža podršku u oblasti medicine, kao i ljudskim resursima”, navedeno je u izveštaju Alijanse. Takođe, pružena je podrška dijalogu Kosova i Srbije, čija svrha je normalizacija odnosa, kojim posreduje Evropska unija. „Dijalog je osnovni način za postizanje rešenja kojim će biti poštovana prava svih zajednica i biti izgrađen održivi mir, što je u bezbednosnom interesu Kosova i važno za stabilnost čitavog regiona Zapadnog Balkana“, navodi se u izveštaju. Govoreći o ruskoj invaziji na Ukrajinu, Jens Stoltenberg je ponovio da toj zemlji ponestaje municije za odbranu svoje teritorije, napomenuvši da NATO članice ne čine dovoljno da pomognu Kijevu. Stoltenberg je istakao da saveznici NATO-a imaju kapacitet da obezbede više podrške Ukrajini, ali je za to potrebna njihova politilka volja. „Podrška NATO saveznika pomogla je Ukrajini da održi nezavisnost. Ali, Ukrajini sada treba više pomoći”, rekao je Stolteneberg u sedištu NATO-a u Briselu. Ukrajinska vojska se u trećoj godini ruske invazije suočava sa značajnim smanjenjem isporuke oružja sa Zapada. “To ima svoje posledice na bojnom polju i jedan od razloga što je Rusija poslednjih nedelja i meseci uspeva da ostvari određeni napredak na frontu“, upozorio je generalni sekretar NATO-a.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Jens Stoltenberg: Prisustvo Kfora na Kosovu je ključ stabilnosti regiona

Izvor: Danas, 14.Mar.2024

Prisustvo NATO misije Kfora na Kosovu i dalje je ključno za stabilnost regiona, navodi se u godišnjem izveštaju generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, koji pokriva sve aspekte rada Alijanse u prethodnoj godini.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.