NATO: Podržavamo teritorijalni integritet Gruzije uključujući Abhaziju i Južnu Osetiju

Izvor: Vostok.rs, 02.Okt.2018, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO: Podržavamo teritorijalni integritet Gruzije uključujući Abhaziju i Južnu Osetiju

Gruzija neće morati da bira između članstva u NATO-u i teritorijalnog integriteta, izjavio je u utorak generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

"Zemlje NATO-a su jasno saopštile da u potpunosti podržavaju teritorijalni integritet Gruzije u njenim međunarodno priznatim granicama, a to uključuje Abhaziju i Južnu Osetiju. Gruzija neće biti primorana da bira između svog teritorijalnog integriteta i njenog članstva u NATO-u. Gruzija će postati član kada ispuni standarde alijanse, a mi ćemo pomoći Gruziji u sprovođenju reformi", rekao je Stoltenberg.

Institucionalna saradnja između Gruzije i NATO-a započela je 1994. godine, kada je zemlja postala članica programa "Partnerstvo za mir". Posle naramdžaste revolucije 2004. godine, saradnja između Gruzije i NATO-a postala je intenzivnija. U aprilu 2008. godine, na samitu NATO-a u Bukureštu, potvrđeno je da bi Gruzija mogla postati članica alijanse u budućnosti pod uslovom da ispuni standarde. Tokom NATO samita u Velsu, koji je održan septembra 2014. godine usvojen je paket mera kojim se olakšava Gruziji članstvo u tom savezu. U sklopu paketa mera, u Gruziji se redovno održavaju zajedničke vojne vežbe.

Moskva je 26. avgusta 2008. godine priznala suverenitet Abhazije i Južne Osetije nakon što je Gruzija u noći 8. avgusta napala Južnu Osetiju. Rusija, koja je branila građane Južne Osetije, od kojih su mnogi državljani Ruske Federacije, poslala je vojne snage, i posle pet dana sukoba, primorala je gruzijsku vojsku da se povuče iz regiona.

Lideri Rusije su više puta saopštili da priznavanje nezavisnosti dve bivše gruzijske autonomije odražava postojeću realnost i da nije predmet revizije. Nakon toga, Abhaziju i Južnu Osetiju priznali su Nikaragva, Venecuela, Nauru, Vanuatu, Tuvalu, a 29. maja 2018. godine, Sirija je takođe priznala nezavisnost Abhazije i Južne Osetije.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.