NATO: Obaveze KBS dogovorene u pismima koja nisu za javnost

Izvor: RTS, 15.Feb.2019, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO: Obaveze KBS dogovorene u pismima koja nisu za javnost

Kosovske vlasti i NATO su u razmeni pisama 2013. godine dogovorili obavezu da Kosovske bezbednose snage ne mogu da se kreću severno od reke Ibar bez odobrenja KFOR-a. Međutim, pisma nisu dostupna za javnost, kaže zvaničnik NATO-a.
Jasna je obaveza po kojoj Kosovske bezbednose snage ne mogu da se kreću severno od reke Ibar bez odobrenja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zapovednika KFOR-a, poručuju iz sedišta NATO-a u Briselu.

"Ova obaveza je zasnovana na razmeni pisama između kosovskih vlasti i Generalnog sekretara NATO-a 2013. godine", izjavio je zvaničnik NATO-a za Tanjug.
Na pitanje da li može da dobije uvid u ta dokumenta, zvaničnik NATO-a objašnjava da ta "korespondencija nije dostupna za javnost".
Zvaničnik NATO-a ponavlja da su mnoge članice Alijanse jasno poručile Prištini da njihov potez transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga sada dolazi u pogrešnom trenutku.
Upozorio je da je važno da se svi uzdrže od izjava i koraka koji mogu imati "nepredviđene posledice".
"Misija KFOR-a je tu da doprinese održanju sigurnosti, bezbednosti i slobode kretanja na Kosovu. Ona to čini nepristrasno, podjednako za sve zajednice, a na osnovu mandata dobijenog Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN", kažu u sedištu NATO-a.
Zvaničnik zaključuje da tranzicija KBS-a neće ni na koji način uticati na mandat misije KFOR-a, koja će nastaviti da obezbeđuje sigurno okruženje na Kosovu na dobrobit svih građana koji tu žive.
Iako se nijedna od 15 tačaka Briselskog sporazuma ne odnosi direktno na obaveze Kosovskih bezbednosnih snaga, njihove dužnosti, posebno kada je reč o aktivnostima na severu Kosova gde živi većinsko srpsko stanovništvo, garantovane su kroz pisma koja su razmenili predsednik Kosova Hašim Tači i tadašnji prvi čovek Alijanse Anders Fog Rasmunsen.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da obaveza KBS da traže odobrenje od KFOR-a pre ulaska na sever Kosova proizilazi iz Briselskog sporazuma dogovorenog 2013. godine.
Nakon samog potpisivanja Briselskog sporazuma, 19. aprila 2013. godine, potpisnici, tadašnji premijer Srbije Ivica Dačić i Hašim Tači, zajedno sa bivšom šeficom EU diplomatije Ketrin Ešton, sastali su se u Briselu sa zvaničnicima NATO-a.
Cilj tog sastanka je bio dogovor oko garancija za bezbednost srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NATO: Obaveze KBS dogovorene kroz pisma koja nisu za javnost

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Feb.2019

U sedištu NATO u Briselu poručuju da je jasna obaveza po kojoj Kosovske bezbednosne snage (KBS) ne mogu da se kreću severno od reke Ibar bez odobrenja zapovednika KFOR-a..."Ova obaveza je zasnovana na razmeni pisama između kosovskih vlasti i Generalnog sekretara NATO 2013. godine", izjavio je zvaničnik...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Ramadani: KBS bi išao na sever u slučaju katastrofa a ne rata

Izvor: RTS, 15.Feb.2019

Zamenik ministra za Kosovske bezbednosne snage Burim Ramadani izjavio je da te snage ne bi išle na sever Kosova zbog rata, već u slučaju prirodnih katastrofa. . Ramadani je to rekao povodom izjave generalnog sekretara NATO...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.