NATO OZBILJNO INICIRA SUKOB SA RUSIJOM NA SVIM FRONTOVIMA Moskva komentarisala novi strateški koncept Alijanse

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Jul.2022, 16:51

"NATO OZBILJNO INICIRA SUKOB SA RUSIJOM NA SVIM FRONTOVIMA" Moskva komentarisala novi strateški koncept Alijanse

Označavanje Rusije kao direktne pretnje NATO je ozbiljno iniciranje konfrontacije sa Rusijom na svim frontovima, ocenio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Gruško.

- Postojanje takve države kao što je Rusija priznaje se za ozbiljnu pretnju Alijansi. To je ozbiljan preokret i realno iniciranje konfrontacije sa nama, obuzdavanja Rusije na svim frontovima uz primenu svih sredstava - rekao je Gruško.

Podsetimo, lideri NATO-a na samitu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u Madridu usvojili su novi Strateški koncept do 2030. godine, prema kom je Rusija proglašena "direktnom pretnjom po bezbednost".

NATO se za vreme samita u Madridu vratio modelu osiguravanja vojne bezbednosti iz vremena Hladnog rata, ocenio je Gruško.

- Glavni zaključak koji možemo da izvučemo jeste da je NATO završio evolucioni salto u svom razvoju posle osnivanja 1949. godine i vratio se izvorima, modelu osiguravanja bezbednosti iz vremena Hladnog rata - rekao je ruski diplomata tokom obraćanja na panelu kluba "Valdaj".

On je dodao da će Moskva izanalizirati odluke sa samita Alijanse sa vojnog aspekta prilikom donošenja neophodnih mera u cilju osiguranja sopstvene bezbednosti.

Prema njegovim rečima, pristupanje Švedske i Finske NATO je najžalosnija epizoda evolucije evropske bezbednosti.

Kada članstvo bude formalizovano, NATO će početi da govori da je rusko-finska granica najranjivija, da treba braniti 1.300 kilometara i da zbog toga treba i dalje razmeštati snage, dodao je on.

Kako je naveo, posle ulaska te dve zemlje u NATO postoji rizik da se region Baltičkog mora pretvori u arenu vojnog rivalstva, upozorava ruski diplomata.

NATO-a je ocenom da su postupci Pekinga protivrečni interesima Alijanse, napravio zaokret u azijsko-pacifičkom regionu i doveo u sumnju pravo Pekinga na nezavisan razvoj, izjavio je on.

- To nije samo zaokret politike NATO-a ka pacifičkom regionu, izlazak van okvira prvobitnog mandata, jer se Alijansa ipak bavi održanjem bezbednosti u severnoatlantskom regionu. Prvo pitanje koje bi trebalo postaviti ljudima koji su pisali te formulacije bilo bi: u kom regionu Kina predstavlja pretnju interesima NATO-a - istakao je on.

Prema njegovim rečima, NATO će, zapravo, dovesti u sumnju pravo Kine da se razvija kao nezavisna država.

BONUS VIDEO: Stravične scene: Iscureo gas u Jordanu - povređeno više od 100 osoba
Pogledaj vesti o: NATO,   Moskva

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

"PRIJEM FINSKE I ŠVEDSKE U NATO KOMPLIKUJE SITUACIJU" Gruško: Sve će dovesti do pogoršanja regionalne bezbednosti

Izvor: Blic, 01.Jul.2022

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško izjavio je danas da bi mogući prijem Finske i Švedske u NATO mogao da pogorša vojnu situaciju u oblasti Baltičkog mora.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.