NATO: Kosovo vidno napreduje ali mora...

Izvor: B92, 30.Jun.2018, 00:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO: Kosovo vidno napreduje ali mora...

Priština -- Predsednik Parlamentarne skupštine NATO Paolo Ali izjavio je u Prištini da NATO vidi stvarni napredak na Kosovu.

Međutim, on je ocenio i da Priština treba još toga da postigne, posebno na polju normalizacije odnosa sa Srbijom.

Posle susreta s premijerom Kosova Ramušom Haradinajem, Ali je rekao da došao na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosovo da još jednom pokaže da je "Parlamentarna skupština veoma bliska s Kosovom, da je veoma vezana i posvećena Zapadnom Balkanu, jer je Zapadni Balkan esencijalni deo Evrope".

"Vidimo stvarni napredak Kosova, ali vidimo da ima još da se radi, posebno u normalizaciji odnosa sa Srbijom, međutim, uvereni smo da je kosovsko rukovodstvo veoma moćno i da ćete beležiti uspeh na putu ka evoatlantskim integracijama", rekao je Ali, koji je naveo i da se NATO zalaže za transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage kroz ustavne promene.

On je dodao da prisustvo Kfora i napori koje je NATO uložio proteklih godina da doprinese stabilnosti, bezbednosti i miru, predstavljaju dokaz da Kosovo i Zapadni Balkan treba da budu što bliže Evropi.

"Perspektiva čitavog našeg regiona je jedna reč. Kao i druge zemlje, i Kosovo u NATO vidi bezbednost i trajni mir", rekao je Haradinaj, nakon sastanka s predsednikom Parlamentarne skupštine NATO-a Paolom Alijem.

Haradinaj je naglasio važnu ulogu NATO-a u garantovanju mira i bezbednosti i mirovne snage Kfoea ocenio kao važnog partnera na Kosovu. On je naveo da su Bezbednosne snage Kosova uz podršku NATO-a ispunile operativne kapacitete u pravcu transformacije u Oružane snage, u koordinaciji s međunarodnim partnerima.

Ali se tokom boravka na Kosovu susreo i s predsednikom Hašimom Tačijem i članovima Predsedništva Skupštine Kosova.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

NATO: Zalažemo za transformaciju bezbednosnih snaga Kosova u oružane snage

Izvor: Vostok.rs, 30.Jun.2018

Predsednik Parlamentarne skupštine NATO-a Paolo Ali izjavio je u Prištini da "NATO vidi stvarni napredak na Kosovu".. . . On je ocenio i da Priština treba još toga da postigne, posebno na polju "normalizacije odnosa sa Srbijom".. . . Posle susreta sa takozvanim premijerom Kosova Ramušom...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.