Izvor: S media, 23.Apr.2012, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO: Euleks nesposoban za zadatke na Kosovu

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen je danas, u Evropskom parlamentu (EP) u Briselu, izjavio da je Euleks na Kosovu nedovoljno pripremljen i opremljen za obavljanje svojih zadataka i predočio da zato tamo NATO "mora da preuzima zadatke i odgovornosti, koje nismo predvideli, posebno na severu Kosova".
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
Novi incident na Kosovu: Albanac naleteo kolima na Srbina

Arsić i Živić pušteni iz pritvora

Čeku: Upotreba sile poslednje sredstvo za sever Kosova

"Verujemo da nam je potrebna tesna saradnja kako bismo zajamčili da imamo pravu podelu posla izmedju NATO i Evropske unije", istakao je Rasmusen u izlaganju i raspravi u Spoljnopolitičkom odboru EP.

"Mi bismo jako voleli", naglasio je Rasmusen, "da se osvedočimo u snažnu ulogu Evropske unije kroz snažan Euleks".

Obraćajući se poslanicima parlamenta Evropske unije on je rekao da se "otud nada da ćete vi moći da iskoristite vaš upliv kako bi se obezbedilo da Euleks ima prikladna sredstva".

NATO diplomatski izvori su ranije iznosili zamerke da je Kfor tokom incidenata prošle godine na severu Kosova morao da preuzima i policijsko-bezbednosne zadatke, za šta po mandatu nije nadležan Kfor.

Ovi izvori su isticali da se otud s velikom pažnjom očekuje ishod preispitivanja i reorganizacije Euleksa u nadležnim telima EU.

Rasmusen je predočio i da članice NATO i EU treba udruže i dele vojne kapacitete i izbegnu njihovo dupliranje.

(Beta)

Foto: AP/Beta
Pogledaj vesti o: Incident,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.