NATO: Brine nas Putin...

Izvor: B92, 05.Mar.2018, 22:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO: Brine nas Putin...

Gensek NATO Jens Stoltenberg kaže da je objava Vladimira Putina o novom nuklearnom oružju "deo obnovljene ruske samouverenosti na koju Zapad već odgovara".

"Naravno da smo zabrinuti. Jer, NATO ne želi novi hladni rat. Ne želimo novu trku u naoružanju", rekao je Stoltenberg tokom posete Bagdadu, prenosi Rojters.

Putin je u četvrtak objavio čitav niz novog nuklearnog oružja koje je, kako je naveo, ili već spremno za upotrebu ili je u razvoju, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << istakavši da bi to oružje moglo da pogodi skoro svaku tačku na zemaljskoj kugli, a da ne bude presretnuto, podseća britanska agencija.

Stoltenberg je danas ocenio da je Putinov govor u skladu sa "šablonom ponašanja u kojem Rusija razvija novo oružje i koristi vojnu silu protiv susedne Ukrajine".

"Ovaj šablon, koji vidimo proteklih godina, deo je razloga što NATO sada prilagađava i najsnažnije do sada jača svoju kolektivnu odbranu otkako je završen hladni rat", istakao je generalni sekretar Alijanse.

Kako je naveo, NATO ne oponaša Rusiju u smislu "raketa za raketu, oružje za oružje, već - odgovara".

Stoltenberg je pozvao Rusiju da se pridržava Sporazuma o nuklearnim snagama srednjem dometa (INF) za koji su SAD saopštile da ga je Putin prekršio svojom prošlonedeljnom objavom.
Pogledaj vesti o: NATO,   Vladimir Putin

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.