Izvor: B92, 04.Mar.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Molbe za prijem u NATO

Tirana -- Albanija, Hrvatska i Makedonija podnele su danas zajedničku molbu za članstvo u NATO alijansi.

Tri balkanske zemlje nadaju se da će biti pozvane da se priključe NATO-u na samitu u Bukureštu sledećeg meseca, međutim, pristup Makedonije je neizvestan zbog njenog sukoba sa susednom Grčkom oko imena.

"Ubeđeni smo da bi proširivanje alijanse... doprinelo i stabilnosti u regionu, kao i moći >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << NATO-a u jugoistočnoj Evropi", piše u pismu,

koje su potpisali ministri spoljnih poslova tri zemlje, a koje je dobila agencija AP.

"Oduvek smo na članstvo u NATO-u gledali ne samo kao na sredstvo za trenutno poboljšanje bezbednosti, već je njegov cilj i sprovođenje

dugoročnog razvoja, učvršćivanje demokratskih vrednosti i nastavak otvaranja naših društava ka regionu i šire", piše u zajedničkom pismu.

Hrvatska očekuje da dobije poziv za članstvo u NATO-u na bukureštanskom samitu, dok je to manje izvesno kada su u pitanju Albanija i Makedonija.

Albaniji je rečeno da mora da postavi više standarde u borbi protiv korupcije, da osigura poštene izbore i reformiše sudstvo.

Makedonski zahtev, pak, mogla bi da blokira Grčka, koja se protivi imenu "Makedonija", jer smatra da ono izražava teritorijalne

pretenzije njenog severnog suseda na istoimeni grčki region. Makedonija to poriče.

Trenutno su pregovori dve zemlje, pod pokroviteljstvom UN, dostigli "mrtvu tačku", navodi AP.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.