Medvedev: Pokušaj posezanja za Krimom biće treći svetski rat; Naše protivmere mogu da preseku kiseonik Litvaniji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jun.2022, 00:26

Medvedev: Pokušaj posezanja za Krimom biće treći svetski rat; Naše protivmere mogu da preseku kiseonik Litvaniji

Svaki pokušaj posezanja za Krimom smatraće se objavom rata Rusiji, a ako to učini država koja je deo NATO to će značiti sukob sa celom Severnoatlantskom alijansom, to će zapravo biti treći svetski rat, izjavio je danas zamenik predsednika Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev govoreći o posledicama mogućeg ulaska Ukrajine u NATO.

To bi bila totalna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << katastrofa, rekao je Medvedev u intervjuu za "Argumente i činjenice", a prenela je agencija RIA Novosti.

Vrhovna rada je u decembru 2014. izmenila dva zakona, napuštajući vanblokovski status države.

U februaru 2019. godine, parlament je usvojio amandmane na Ustav, čime je osiguran kurs zemlje ka EU i Severnoatlantskom savezu.

Naše protivmere mogu da preseku kiseonik Litvaniji

Rusija će doneti teške i sveobuhvatne protivmere kao odgovor na zabranu tranzita prema Kalinjingradskoj oblasti, koja može da "preseče dovod kiseonika" za Litvaniju, poručio je zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev, prenosi TAS S.

"Naravno, Rusija će preduzeti uzvratne mere, i one će biti veoma oštre. Neću još da kažem koje. Postoji mnogo mogućnosti, a značajan deo njih je ekonomski, i on može da 'odseče kiseonik' našim baltičkim susedima koji su preduzeli neprijateljske akcije", naglasio je Medvedev u intervjuu za ruske medije.

Medvedev je opisao odluku Litvanije da ograniči prolaz robe do Kalinjingrada, ruske enklave, kao deo istog "rata preko posrednika" koji je Zapad pokrenuo protiv Rusije.

Kao posledica toga, on veruje da bi odgovor Rusije mogao biti nesrazmeran.

"Postoji i opcija primene nesrazmernih mera, što bi, naravno, dovelo do velike eskalacije sukoba", upozorio je Medvedev.

Po njegovom mišljenju, ovakva eskalacija bila bi loš izbor.

"To bi uticalo na obične Litvance, čiji je životni standard već nizak, a po evropskim standardima čak i oskudan. Ako pitate ljude u Viljnusu ili Kaunasu šta misle o takvim merama, dobićete iskrene, ali ne i posebno diplomatske odgovore. Litvanski političari se ulaguju pokornim ponašanjem a stanovnici pokušavaju da prežive u ovom teatru apsurda. I jednima i drugima je sve gore i gore", zaključio je ruski zvaničnik, prenosi TAS S.

Litvanija je 18. juna saopštila da zabranjuje tranzit robe pod sankcijama EU preko svoje teritorije ka ruskoj enklavi Kalinjingrad.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Treći svetski rat? "Totalna katastrofa"

Izvor: B92, 28.Jun.2022

Svaki pokušaj posezanja za Krimom smatraće se objavom rata Rusiji, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev.

Nastavak na B92...

Medvedev: Posezanje za Krimom značilo bi Treći svetski rat

Izvor: Radio 021, 28.Jun.2022

Svaki pokušaj posezanja za Krimom smatraće se objavom rata Rusiji, a ako to učini država koja je deo NATO, to će zapravo biti Treći svetski rat.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.